PUT U ŽIVOT

 

PUT U ŽIVOT
 

 
BADNJE VEČE PRED HRAMOM CBETOG SAVE[1]
 
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Danas dočekasmo i evo ispraćamo Badnji dan, navečerje Božića, praznika Sina Božijeg, našeg Svetitelja, Prvomislitelja i Spasitelja.
Unošenje badnjaka u svoje domove i njegovo nalaganje na ognjišta i ostale običaje u vezi s tim naši preci su činili sa svešću o simvoličkom značaju svega toga. Hrastovo drvo u našim krajevima je najjače drvo. Na ognjištu ono daje najveću svetlost i toplotu. Hrastov badnjak bio je za njih i znak Hristove božanske moći, svetlosti Njegove istine i toplote, Njegove ljubavi. To badnjak treba da označava i nama danas koji nemamo ognjišta u stanovima, nego ga nalažemo zajednički evo kod crkve. To činimo kao i preci naši obraćajući se molitveno Sinu Božijem da nas prosvetli Svojom istinom, ogreje Svojom ljubavlju i osnaži Svojom moći, da izdržimo sve teškoće u ovom svetu idući s Njim i noseći krst svoj. I još, da nas ojača kako bi mogli biti svedoci Njegove istine, Njegove ljubavi i Njegovog mira u ovom svetu zla i nemira.
Sa tim željama čestitam vam braćo i sestre, i deco duhovna današnji Badnji da ni sutrašnji Božić.
Čestitam i onima koji će proslaviti ovo veče u svojim domovima, pored ukrašene jelke kao i svima ljudima dobre volje koji imaju drugačmja shvatanja i drugačija ubeđenja. Želim i vama i njima svako istinsko dobro pozdravljajući vas drevnim pozdravom naših predaka: Mir Božji – Hristos se rodi! Sretno vam Badnje veče i sutrašnji svetli veliki praznik Hristovog rođenja. Amin .
 
6.januar 1997.
 


 
NAPOMENE:

  1. Badnjak je poslalo bratstvo manastira Hilandara, koga je delegaciji studenata predao g. Vojislav Koštunica, a koji su oni odneli to veče pred crkvu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.