PUT U ŽIVOT

 

PUT U ŽIVOT
 

 
APEL GRAĐANIMA I VLASTIMA SRBIJE
 
Obavešten da se sa određenih mesta spremaju „uzvratne demonstracije“ u utorak 24. decembra 1996. godine, smatram se obaveznim da izrazim svoju najveću zabrinutost. Mimo svih, krajnje štetnih, političkih, diplomatskih ili ekonomskih posledica, glavnu opasnost sagledavam od posledica podeljenosti našeg društva koje može dovesti do uzajamnog, oružanog razračunavanja.
Obraćam se zato svim građanima i vlastima u Srbiji, a posebno pripadnicima vladajućih stranaka, iza kojih stoje oružane snage postojećeg poretka. Molim ih da se uzdrže od svakog nasilnog obračuna i otrpe proteste na sve ono što je i dovelo do nezadovoljstva, ne samo oko izbora, već i opštim stanjem u zemlji. Neka svojim vođama ostave da nađu rešenja koje će obezbediti demokratski mir i zadovoljenje pravde.
Ali obraćam se i građanima, koji su predvođeni čelnicima opozicionih stranaka, a naročito studentima, da u ime dostojanstvenog, nenasilnog izražavanja negodovanja i dalje pokazuju svoju predanost istini, a ne volji za obračunima. Ako se u narodu smatra da „pametniji popusti“, pa onda to budite vi: odustanite od sutrašnjih demonstracija da ne bi na vas pala odgovornost za najgore što bi se moglo dogoditi. Nastavite da se ponašate kako vam dolikuje, uzimajući za primer studente Beogradskog univerziteta, kojima sam se posebno obratio sa blagoslovom za njihovu privrženost hrišćanskim idealima, što znači istinskim demokratskim i ljudskim slobodama.
Molim se Bogu da prevlada razum i mir među vama, i ako bi kojom nesrećom ipak došlo do sukoba, biću dužan da i lično stanem na stranu naroda prema kome bi se primenila sila. Pred najveći praznik mira i dobre volje među ljudima, neka se u sva srca našeg naroda useli blagodat Rađanja Sina Božijega, Gospoda Isusa Hrista.
 
S blagoslovom,
Patrijarh srpski Pavle

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.