PUT U ŽIVOT

 

PUT U ŽIVOT
 

 
BESEDA U TRNOVU
 
Nalazimo se na grobu našeg duhovnog oca, učitelja i prosvetitelja, Svetog Save, u mestu gde je On završio svoj zemaljski život i ušao u neprolazno Carstvo Božije. U svetoj Crkvi pravoslavnoj praznovanje koga bilo od Svetih je dan njegovog rođenja za nebo i ulaska u blaženi život carstva Nebeskoga. Samo triju ličnosti Crkva Pravoslavna praznuje u dane njihovog rođenja po telu – Roždestvo Gospoda Isusa – Božić, Roždestvo Njegove Preblažene Matere, Svete Bogorodice, Marije, i najvećeg među rođenim od žene, Svetog Jovana Krstitelja.
Kakav je za nas duhovni doživljaj dolazak u grad Trnovo, u crkvu Svetih 40 mučenika na grob Svetog Save. Pred našim duhovnim očima iskrsava ceo njegov život, rođenje u gradu Rasu i krštenje u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, njegov mladićki život, postavljenje za kneza u Zahumlju, pa bekstvo u Svetu Goru već zamonašenog mu oca Simeona, negdašnjeg velikog župana Stevana Nemanje, podizanje manastira Hilandara i upokojenje u njemu Svetog Simeona, prenošenje njegovih moštiju iz Hilandara u manastir Studenicu, njegovog izmirenja braće, Stevana i Vukana, pa dobijanje autokefalnosti Srpske crkve, postavljanje za prvog arhiepiskopa, i trud oko njenog uređenja, putovanje u Svetu zemlju u službi mira među crkvama, priznanja istočnih patrijaršija za obnovu bugarske Patrijaršije, njegove žurbe da uspehom u toj stvari obraduje bugarsku crkvu i narod, njegova smrt i sahrana ovde u bratskoj pravoslavnoj zemlji.
Ceo njegov život je propoved evanđelja Hristovog i rečima i pismenim delima i postupcima. I sada i svagda, za sve nas pravoslavne, uvek su u važnosti reči njegove besede o pravoj veri; koje je uputio sveštenstvu i vernim kao Arhiepiskop: „Braćo i deco duhovna, prvo vac molim da položite svu nadu svoju na Boga, držimo se pre svega prave vepe“. Jer kao što reče Apostol „temelja drugog ne može niko postaviti osim. onoga kojega postavi Duh Sveti preko svetih Apostola i bogonosnih otaca“, a to je – prava vera ona koja je na svetih sedam Vaseljenskih sabora potvrđena i propovedana. I zato na svetom temelju svete vere treba nam zidati zlato i srebro i drago kamenje, to jest dobra dela. Jer niti koristi ispravnost života bez prave i prosvećene vere u Boga, niti nas pravo ispovedanje vere bez dobrih dela može izvesti pred Gospoda. Nego treba imati oboje da savršen bude čovek Božiji, a ne da zbog nedostatka jednoga hramlje život naš, jer kao što reče Apostol: „Spasava vepa koja kroz ljubav dela“.
Tu poruku upućujem i sebi i pravoslavnom srpskom i bugarskom narodu i svima pravoslavnim. Držeći se njegovog kazivanja dostići ćemo i mi smisao i cilj našeg života i ući u blaženstvo carstva Božijeg, u broj naših svetih predaka.
Vaša Svetosti, od srca Vam zahvaljujem što ste nam omogućili da dođemo u ovaj grad, u ovaj sveti hram i na sveto mesto, grob Svetog Save. Hvala Vama, Vaše Visokopreosveštenstvo, sveštenstvu i narodu na bratskom dočeku i ukazanoj ljubavi.
 
17.juni 1996.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.