PUT U ŽIVOT

 

PUT U ŽIVOT
 

 
DUHOVNA VEZA DVAJU NARODA[1]
 
Ima li šta bolje u lepše,
nego kad braća žive zajedno.
Njima Gospod obeća život večni.
 
Ovim rečima, drevne crkvene pesme, pozdravljam Vašu Svetost, Vaša Visokopreosveštenstva i preosveštenstva, bogoljubivo sveštenstvo. prepodobne monahe i monahinje, svu braću i sestre bratske pravoslavne zemlje bugarske u ime pravoslavnih arhijereja koji sa mnom dođoše, i sviju ostalih, kao i celog pravoslavnog naroda srpskog.
Osećanje da pripadamo jednoj Svetoj Sabornoj i Apostolskoj Crkvi, dovelo nas je u ovaj slavni grad, centar i građanskog i duhovnog života bratskog bugarskog naroda. Dođosmo da ss vidimo kao braća po Hristu, i po krvi i po poreklu, i da se zajednički Bogu pomolimo i osnažimo zajedničkom verom vašom i našom.
Neizmerno smo zahvalni Bogu, i svetom Aleksandru Nevskom i svima svetim, što se udostojismo toga dara, da se na ovoj svetoj Liturgiji zajednički pričestimo životvornim telom i krvlju Hrista Gospoda. Što učešćem u toj najvećoj tajni naše vere ostvarismo najprisnije jedinstvo s Njim, našim Gospodom i Spasiteljem i jedni s drugima. Onako kako su to doživljavali preci i naši i vaši krstivši se na propoved svete braće Kirila i Metodija i njihovih učenika i od neznabožaca postali hrišćani. Time su došli do svoga pisma, uzrasli do književnosti, umetnosti, graditeljstva, ušli u zajednicu prosvećenih hrišćanskih naroda. Ali ono što je važnije, evanđelska nauka oplemenila je dušu i srpskog i bugarskog naroda, da se među njima uzdigne toliki broj svetih Božijih ugodnika, svetitelja i prepodobnih otaca i matera, koji i danas svetle i osvetljavaju put kojim treba ići da se stigne u blaženstvo Carstva nebeskoga.
Kakav značaj ima za bugarski narod i za sve pravoslavne, sveti car Boris Mihail koji krstivši se učini da i bugarski narod primi veru pravoslavnu.
Pa Sveti Jovan Rilski, rođen u vreme cara Borisa koji proslavi Boga svojim svetim monaškim životom, i Bog proslavi njega, i zbog njega ceo bugarski narod.
Kakav značaj i za nas Srbe, za našu Crkvu i narod ima Sveti Jefrem, peti patrijarh naš, rodom iz Bugarske, koji je bio na čelu naše Crkve u doba Kosovske bitke. Svakako je i on svojim svetim životom ukazao Svetom Knezu Lazaru na evanđelsku nauku:
 
„Zemaljsko je za malena carstvo.
A nebesko uvek i doveka“.
 
Takođe rodom iz Bugarske veliko je delo učinio Grigorije Camblak, koji je duže vremena bio sabrat i iguman manastira Dečana gde je napisao žitije i službu svetom Stevanu Dečanskom i druga dela.
Kakvu duhovnu vezu između naša dva bratska naroda ima Sveti Sava, učitelj i prosvetitelj naš kroz vekove, mirotvorac, koji je u službi mira i svome i drugih naroda, putovao u daleke zemlje i na putu mira i priznanja obnove bugarske Patrijaršije i smrt ga snašla u vašoj zemlji.
A takođe sveti Kralj Milutin, najveći ktitor i zadužbinar crkava i manastira i u srpskoj zemlji i inostranstvu, čije mošti počivaju u ovom gradu.
Sve ono što je kroz vekove bilo najbolje i najčestitije i u srpskom i bugarskom narodu ukazuju nam na potrebu da budemo svedoci Gospoda Isusa i svojom verom i postupcima po toj veri. To On očekuje od nas sada i svagda. Prevazilaziti, sve nesuglasice i zastranjivanja, koje su bivale i među našim narodima, na štetu jednih i drugih. Ugledati se na ono što je sveto i čestito da nas svevideći Bog prizna za svoje verne sluge kad pred njega izađemo. To je poruka sviju svetih bila i ostaje zauvek. To nikad nije bilo lako. Na to nas Gospod opominje od početka: Ko hoće da ide za mnom, neka uzme krst svoj i ide za mnom (Mt. 16, 24). Mene su gonili i vas će goniti (Jovan 5, 20). Kroz vekove to su na sebi osetili i bugarski i srpski narod i sada u ovom strašnom građanskom ratu.
 
1b.jun 1996.
 


 
NAPOMENE:

  1. Beseda u hramu Aleksandra Nevskog u Sofiji.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.