PUT U ŽIVOT

 

PUT U ŽIVOT
 

 
BOG SE JAVI
Beseda na Svetoj Liturgiji posle osvećenja vode na praznik Bogojavljenja, u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu
 
„Tada dođe Isus iz Galije na Jordan Jovanu da Ga ovaj krsti. A Jovan mu branjaše govoreći: Ti treba mene da krstiš, a ti li dolaziš meni? A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sada jep tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada Ga ostavi. I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše mu se nebesa, i vide Duha Božijeg gde silazi kao golub i dolazi na njega. I gle, glas sa nebesa koji Govori: Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji“.
 
(Matej 3, 13-17; Zač. 6)
 
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha! Pomolismo se Bogu, braćo i sestre, u današnji veliki praznik Bogojavljenja, praznik koji je prvobitno u Crkvi označavao javljanje Božanstva Sina Božijeg u ovom svetu. Označavao je i Njegovo rođenje i Njegovo krštenje na Jordanu i početak Njegove propovedi i Njegovog čuda, radi nas i radi našeg spasenja.
I na današnji dan se krštavalo mnoštvo onih koji su se za to spremali, prvobitno bilo Jevreja ili neznabožaca, koji su se spremali za taj čin kalemljenja na čokot Hrista, ulaska u Crkvu Svetu, koja je stub i tvrđava istine i u kojoj se spasavamo, i u kojoj postajemo članovi Tela Sina Božijeg, da s Njim zajedno i stradamo, s Njim zajedno i vaskrsnemo, tj. Njegovim vaskrsenjem, Njegovim stradanjem da se spasemo.
I od starine u Crkvi je bilo osvećenje vode na ovaj dan, koja, već znate i sami, da ne ponavljam biva da se ne kvari godinu i više. Pa se na taj način osvećujemo svi silom Božijom koja se evo daje i nama kao znak blagoslova i blagodati Božije koja dejstvuje i danas i svagda.
Neka vam je srećan današnji praznik i Hristos se javi!
Bog vas blagoslovio!
 
19.januar 1997.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.