NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PUT PODVIŽNIKA

PUT PODVIŽNIKA

 

PUT PODVIŽNIKA
 

GLAVA SEDMA
O prenošenju ljubavi od sebe ka Hristu
 
Vladika Teofan pita: Ako izađemo van sebe, koga susrećemo? On sam odmah i odgovara: susrećemo Boga i svoga bližnjega. Upravo zbog toga je samoodricanje osnovni preduslov za čoveka koji traži spasenje u Hristu: samo na taj način se središte čovekovog bića može pomeriti od sebe ka Hristu, koji je u isto vreme i Bog i naš bližnji.
To znači da se sva pažnja, staranje i ljubav kojom u sadašnjem trenutku zasipamo sebe sasvim prirodno i na nama neprimetan način prenosi na Boga, a samim tim i na naše bližnje. Jedino je tako moguće da leva ruka ne zna šta radi desna, i jedino tada milostinju dajemo u tajnosti (Mat. 6:3-4).
Dok se to ne dogodi ne možemo biti ispunjeni svakoga znanja, da možemo i jedni druge poučavati (Rim. 15-14) na stvaran, namaterijalan način. Naši pokušaji po tom pitanju su sigurno lažni i neiskreni, jer su naši sopstveni i dolaze od naše želje da ugodimo sebi. Posebno je važno da to razumemo, jer u suprotnom možemo vrlo lako izgubiti pravac na tom putu lažne predusretljivosti i sujetne dobronamernosti koja neizbežno vodi u žabokrečinu zadovoljstva samim sobom.
Prema tome, uzdrži se od posećivanja humanitarnih bazara, članstva u dobrotvornim društvima i političkim strankama. Bavljenje mnogim stvarima (mnogobrižje) je, u svim oblicima, u suštini – otrov. Pogledaj unutar sebe, podrobno ispitaj sebe i primetićeš da mnoge od tih takozvanih „žrtvi“ izrastaju iz potrebe da se utiša sopstvena savest, to jest, iz tvoje nezauzdane potrebe da samom sebi ugodiš.
Ne, Bog ljubavi, mira i svecele žrtve ne prebiva usred galame i užurbane aktivnosti koje se preduzimaju radi ugađanja svojim potrebama, čak i ako to biva pod maskom dobrotvornog rada. Postoji način na koji to može i da se proveri: ako ti je duševni mir poremećen, ako si potišten ili možda čak pomalo i ljut u slučaju da si iz nekog razloga sprečen da učiniš dobro delo koje si nameravao, znaćeš zasigurno da ti je izvor bio blatnjav.
Možda se pitaš, zašto? Iskusniji odgovaraju: na spoljašnje prepreke i smetnje nailazi samo onaj koji nije sopstvenu volju potčinio Božjoj, jer je za Boga bilo kakva prepreka nezamisliva. Istinski nesebično delo nije moje, već Božje. Za takvo delo ne postoje smetnje. Jedino moji lični planovi, moje sopstvene želje – da učim, radim, odmaram se, jedem, da učinim dobro svom bližnjem, mogu naići na nekakve „spoljašnje okolnosti“ koje mi se preprečuju, i tada se žalostim. Ali za čoveka koji je pronašao uzani put koji vodi u život, to jest ka Bogu, postoji samo jedna smetnja, a to je njegova sopstvena, grešna volja. Ako on želi nešto da učini, ali mu se ne da da to ostvari, kako onda može da se žalosti? Jer on nema nikakve svoje namere (Jakovlj. 4:13-16).
Ne zavaravaj se. Hrišćanin je dužan da kao što On poživje i sam tako živi (1 Jn. 2:6), kao Onaj koji je rekao: „Ne tražim volju svoju no Oca koji me je poslao“ (Jn. 5-30), kao Onaj koji se rodio u slami, postio četrdeset dana, bdio u molitvi u dugim noćima, isceljivao bolesne i besomučne, koji nije imao mesto gde da skloni glavu Svoju i koji je na kraju dopustio da Ga pljuju, tuku i razapnu na Krst.
Razmisli koliko si ti daleko od svega toga. Postavljaj sebi stalno iznova pitanje: jesam li probdeo u molitvi jednu jedinu noć? Jesam li pravilno postio makar jedan dan? Jesam li isterao jednog zlog duha iz svog života? Jesam li bez opiranja dozvolio da me vređaju i udaraju? Jesam li zaista razapeo telo? (Gal. 5:24). Nisam li išao za sopstvenom voljom?
Sve ovo imaj stalno na umu.
Jer, šta je samoodricanje? Onaj koji se zaista odriče sebe ne postavlja pitanje: jesam li srećan? Ili: hoću li biti zadovoljan? Sva pitanja te vrste otpadaju od tebe ako se zaista odrekneš sebe, jer pri samoodricanju ti se u isto vreme odričeš i svoje želje za zemaljskom srećom.
Ova tvrdoglava želja za ličnom srećom uzrok je nemiru i podeljenosti koja vlada u tvojoj duši. Odrekni je se i delaj protiv nje; ostalo će ti se i bez truda dati.
 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *