NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PUT PODVIŽNIKA

PUT PODVIŽNIKA

 

PUT PODVIŽNIKA
 

GLAVA TREĆA
O vrtu srca
 
Novi život koji si upravo započeo često se poredi sa vrtom. Zemlja koju vrtlar obrađuje dar je od Boga, baš kao i seme, sunčeva toplota, kiša i energija koja je potrebna za rast biljke. Međutim, sam rad u vrtu poveren je vrtlaru.
Ako zemljoradnik želi bogatu žetvu, mora rano da rani i kasno da leže, da plevi, provetrava, navodnjava i prska, jer je obrađivanje zemlje propraćeno mnogim opasnostima koje ugrožavaju žetvu. On mora neprekidno da radi, da neprestano bdi, da bude stalno na oprezu, uvek pripravan; ali žetva na kraju ipak zavisi od prirodnih uslova, to jest od Boga. Vrt koji smo počeli da obrađujemo i da nad njime bdimo je livada našeg srca, a žetva – večni život.
Večni, jer je nezavisan i od vremena i od prostora, kao i od bilo kojih drugih uslova; to je istinski slobodan život, život ljubavi, milosti i svetlosti u kome ne postoje granice prirode, i upravo zbog toga je večan. To je život duhovan, u jednoj posve duhovnoj ravni: stanje bitisanja. On počinje ovde, u ovom životu, i nema kraja, i nijedna sila ovoga sveta ne može ga iznuditi; može se naći jedino u čovečjem srcu.
Osuđuj sebe, veli sveti Isak Sirin, i neprijatelj će odstupiti čim se približiš. Pomiri se sam sa sobom, pa će se sa tobom pomiriti i nebo i zemlja. Trudi se da uđeš u skrivenu odaju svoga srca i videćeš odaju nebesku, jer je to jedna ista odaja, kada ulaziš u jednu, vidiš ih obe. Stepenice koje vode u Carstvo su u tebi samome, skrivene u duši. Odbaci breme greha i ugledaćeš u sebi uzlaznu stazu koja će ti omogućiti ushođenje.
Nebeska odaja o kojoj govori ovaj svetitelj je drugi naziv za život večni. Naziva se još i Carstvo Nebesko, Carstvo Božje, ili jednostavno: Hristos. Živeti u Hristu znači obitavati u večnom životu.
 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *