NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PUT PODVIŽNIKA

PUT PODVIŽNIKA

 

PUT PODVIŽNIKA
 

GLAVA DVADESETTREĆA
O tmurnim vremenima
 
Vreme se menja – od oblačnog ka sunčanom, od vedrog ka kišnom. Tako je i sa ljudskom prirodom. Moraš očekivati da će ponekad tamni oblaci zakriti sunce. Čak su i svetitelji imali svoje mračne trenutke, časove, dane, pa i godine. Govorili su tada da su „od Boga ostavljeni“, kako bi u svoju svest urezali saznanje da su sami od sebe, bez Njegove pomoći uistinu bedni. Ovakva mračna vremena, kada nam se čini da je sve besmisleno, glupo i zaludno, kada nas napadaju sumnje i svakojaka iskušenja, neminovna su. Ali čak se i takvi trenuci mogu iskoristiti za dobru žetvu.
Sledeći primer Sv. Marije Egipatske može nam pomoći da prevaziđemo teške trenutke mraka. Ona je četrdeset osam godina živela u zajordanskoj pustinji i kada su je spopadala iskušenja, kada su je sećanja na njen pređašnji grešni život u Aleksandriji mamila da napusti pustinju u koju je svojom voljom otišla, legla bi na zemlju, vapila Bogu za pomoć i nije se dizala dok joj se srce ne bi smirilo. Prve godine joj behu teške; ponekad je morala ovako da leži i po nekoliko dana; no posle sedamnaest godina stekla je mir.
Kada naiđu ovakvi dani, povuci se u tišinu. Ne podleži iskušenju da izlaziš u društvo, ne traži zabavu. Nemoj žaliti sebe, nemoj tražiti utehu ni u čemu, već se usrdno moli Gospodu ovako: Bože, pohitaj da me izbaviš, Gospode da mi pomogneš (Ps. 70:1)! Zatvoren sam i ne mogu izaći (Ps. 88:8). Pravu pomoć ne možeš očekivati od drugog izvora. Nemoj bacati u vodu sve što si do sada stekao zarad slučajne dobiti. Sada je trenutak kada se ispituje dugotrpeljivost tvoja i istrajnost. Izdržiš li ovaj ispit, zablagodari Bogu koji ti dade snagu za to. Ne izdržiš li, odmah se podigni, pomoli se za milost i pomisli: dobio sam ono što sam zaslužio. Sam taj pad je tvoja kazna. Isuviše si se oslanjao na sebe, i sada si u prilici da vidiš čemu te je to odvelo. Sada imaš iskustvo – ne zaboravi da zablagodariš za njega.
 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *