NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PUT PODVIŽNIKA

PUT PODVIŽNIKA

 

PUT PODVIŽNIKA
 

GLAVA DVADESETDRUGA
O korišćenju materijalnih stvari
 
Ljudi su sačinjeni od duše i od tela, i u našem delanju ovo dvoje se ne mogu razdvojiti. Neka ti dakle, i telo služi: Hristos je znao naše slabosti i nas radi koristio je reči, pokrete, pa čak i Svoju pljuvačku, kao i zemlju. Nas radi dopustio je da Njegova snaga izlazi iz skuta Njegove haljine (Mat. 9:20; 14:36), iz ubrusa ili pojasa apostola Pavla (D.ap. 19:12) i iz seni apostola Petra (D.ap. 5:15).
Tako i ti, oslnjaj se na sve što je od zemlje kao na štap sećanja na teskobni hod po uzanom putu. Neka te belina snega, plavetnilo neba, oko insekta koje se svetluca kao dragulj, vrelina plamena, sva tvar koju čulima upijaš, neka te sve to podseća na Tvorca; no najpre koristi sve što ti Sveta Crkva nudi kao pomoć u izvršavanju zapovesti: da daješ ude svoje da služe pravdi za osvećenje (Rimlj. 6:19): pre svega, Sveto Pričešće i druge tajne, kao i Sveto Pismo. Crkva ti daje i svete ikone Majke Božje, anđele i svetitelje, molitve pred njima, sveće, tamjan, osvećenu vodu, sjaj odeždi i pojanje. Primi sve ovo i koristi sa blagodarnošću za svoje uzrastanje u veri, za umnožavanje vrlina i duhovno blagostanje na tvom putu.
Izlivaj slobodno svoju ljubav prema Svedobrom Bogu ljubavi, celivaj Krst i ikone, ukrašavaj ih cvećem. Kada bi se zlo uništavalo ćutanjem, tada bi i dobro imalo mesta da diše. Kada se ono što se s ljubavlju daje, s ljubavlju i prima, domet ljubavi raste i širi se, a to je cilj tvog podviga. Što veća reka, veće je i ušće.
Kao oslonac u borbi, koristi i svoje telo. Oslabi ga, neka ne bude zavisno od zemaljskih prohteva. Neka i ono ima udela u tvome trudu. Ti želiš da se naučiš krotosti, neka i telo tvoje bude krotko i smireno, neka se klanja do zemlje. Padaj na kolena, licem ka zemlji, koliko god puta možeš u samoći, ali posle toga odmah ustani, jer nakon pada sledi vraćanje Hristu.
Znak Krsta uvek čini s pažnjom, jer i to je molitva bez reči. U jednom kratkom trenutku, bez praznih reči, Krsno znamenje jasno izražava tvoju volju da imaš udela u Hristovom životu, da razapinješ svoju plot i da sa voljom, bez roptanja, primaš sve što ti je od Svete Trojice poslato. Osim toga, znak Krsta je moćno oružje protiv zlih duhova. Koristi to oružje često i sa rasuđivanjem.
Kuća se nikada ne gradi dok se prvo ne sazidaju potporni stubovi. Samo jak čovek nema potrebu za osloncem sa strane. No, da li si ti jak? Nisi li ti najslabiji među slabima? Nisi li još uvek dete?
 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *