NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PUT PODVIŽNIKA

PUT PODVIŽNIKA

 

PUT PODVIŽNIKA
 

GLAVA DVADESETPRVA
O izbegavanju svega neumerenog
 
Dobro je poznata stvar da čovek koji suviše revnosno vežba sviranje klavira dobija grč u prstima, kao i neko ko suviše dugo drži pero u ruci. Obeshrabren i potišten, klavirista ili pisac, koji su do sada bili puni nade, moraju da prekinu svoj trud, a nerad izaziva mnoge loše uticaje.
Iz ovog primera možeš izvući pouku. Post, poslušanje, uzdržavanje, bdenje i molitva svi zajedno čine sastavne delove vežbanja i samo vežbanja. A svako vežbanje treba preduzimati iskreno, smireno uzimajući u obzir sopstvene snage (Lk. 14:28-32), bez preterivanja u bilo kom trenutku. Budite, dakle, cjelomudreni i trezveni u molitvama, poručuje nam sveti apostol Petar, a kroz njega i sam Gospod (1Pt.4:7).
Pijanstvo nije uvek prouzrokovano alkoholom ili nekim drugim opojnim sredstvima. Isto je toliko opasno pijanstvo koje dolazi od prevelikog samopouzdanja i nerazumne revnosti. Razuzdanim poletom izraženim kroz sve što je neumereno i raskošno, ono seje svoje seme na tlo navike. Izdanak koji izrasta iz njega je nezdrav; on donosi plodove kao što su zamor, netrpeljivost, samoopravdavanje. Pazi: od najveće je važnosti da ne skrećemo ni nadesno, ni nalijevo (5 Moj.5:32), da se ni najmanje ne oslanjamo na sopstvene snage.
Ako u sebi ne nađemo bogate plodove ljubavi, mira, radosti, umerenosti, smirenosti, prostote, uspravnosti, vere i trpljenja, sav naš trud je uzaludan, veli Sv. Makarije Egipatski. Ovaj trud se prinosi radi žetve, ali ta žetva pripada Gospodu.
Straži, dakle, nad sobom i rasuđuj. Primetiš li da postaješ netrpeljiv i razdražljiv, malo olakšaj svoj teret. Rodi li se u tebi želja da sa prezirom gledaš na druge, da ih ukorevaš, poučavaš ili daješ primedbe, na pogrešnom si putu: onaj koji se odriče sebe, nema šta da prigovara drugome. Ako pomisliš da te ljudi ili okolnosti „ometaju“ u podvizavanju, znaj da svoj podvižnički put nisi shvatio kako valja: sve što na prvi pogled izgleda kao uznemiravajuća okolnost, dato ti je, zapravo, kao prilika da se vežbaš u dugotrpeljivosti i poslušnosti. Smirenog, krotkog čoveka niko i ništa ne može uznemiriti, on može samo da uznemirava savesti drugih. Zato, budi neprimetan, skrivaj se. Idi u klijet svoju i zatvori vrata svoja (Mat.6:6), čak i kada se, iz nužde, nađeš u velikom i bučnom društvu ljudi. Ako ti ovo ponekad bude teško da izdržiš, iziđi, otidi bilo kuda gde možeš da budeš sam i zavapi za pomoć Gospodu iz sve duše svoje. On će te čuti.
Sveti Amvrosije savetuje: uvek misli o sebi kao o nekom točku. Što laganije točak dodiruje zemlju, to se lakše napred kotrlja. Ne razmišljaj, ne govori, ne brini o zemaljskim stvarima više nego što ti je potrebno. Ali imaj na umu i to da točak koji sasvim lebdi u vazduhu ne može da se kotrlja.
 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *