NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PUT PODVIŽNIKA

PUT PODVIŽNIKA

 

PUT PODVIŽNIKA
 

GLAVA DVADESETA
O postu
 
U tvom straženju pomoći će ti post koji nije ni iznad, ni ispod tvojih mogućnosti. O Božanskim stvarima se ne razmišlja sa punim stomakom, kažu podvižnici. Čak i najjednostavnije tajne Svete Trojice skrivene su od onih koji su dobro uhranjeni. Sam Hristos nam je dao primer svojim dugim postom: pre nego što će pobediti iskušenje đavola, postio je četrdeset dana. Jesmo li mi išta bolji od Njega? Gle, anđeli pristupiše i služahu mu (Mat. 4:11). Anđeli čekaju i tebi da pristupe.
Sv. Jovan Lestvičnik kaže da post raslabljuje govorljivost. Post oslobađa i daje krila sastradalnoj ljubavi, on je straža našoj poslušnosti, uništava zle misli i iskorenjuje okamenjenost srca. Post je rajska kapija: uskraćivanjem hrane stomaku, srce se smiruje. Onaj koji posti, moli se trezvenog uma, a um neuzdržanih ispunjen je nečistim maštanjima i mislima.
Post je izraz ljubavi i vere u kome se zarad nebeskih žrtvuju zemaljska dobra. Velikim delom naše misli su obuzete preživljavanjem i zadovoljavanjem stomaka i mi želimo da se takvih misli oslobodimo. Post je put ka oslobađanju od sebičnih želja i neophodan oslonac u borbi protiv njih. Uz molitvu, post je jedan od najbogatijih darova ljudskom rodu, koga brižljivo drže i čuvaju oni koji su samo jednom probali njegovu blagodat.
Dok postimo, u nama raste blagodarnost prema Njemu koji je ljudima darovao mogućnost posta. Post otvara vrata ka predelima koje smo jedva naslutili: život i sve što se oko nas događa vidimo u novoj svetlosti, a vreme koje hita dobija novi, zadivljujući i bogati smisao. Bdenje uzrokovano pipanjem i sudaranjem u mraku naših misli sada zamenjuje bdenje prosvetljenosti; teskobno traganje zamenjeno je tihim prihvatanjem, blagodarnošću i smirenjem. Naizgled ogromni, nerešivi problemi sada se otvaraju kao zreli cvetni pupoljci: sa molitvom, postom i bdenjem, možemo pokucati na bilo koja vrata.
U ovome nalazimo odgovor zašto Sveti Oci post često koriste kao jedinicu mere: onaj koji mnogo posti, veliku ljubav ima, a onome koji veliku ljubav ima opraštaju se mnogi grijesi (Lk. 7:47). Onaj koji mnogo posti, mnogo i dobija.
Sveti Oci preporučuju „umeren“ post: ne treba postom prekomerno iznurivati telo, jer time i duša trpi. Ne treba ni odjedanput započeti post – za sve je potrebno vežbanje, a svako treba da uzme u obzir svoju prirodu i posao kojim se bavi. Onaj koji bira hranu koju će jesti, čini tako sebi na osudu, jer je sva hrana dar od Boga; ipak, preporučljivo je izbegavati onu hranu koja pospešuje apetit i težinu tela: jake začine, meso, opojna pića i svako stomakougađanje. Što se ostalog tiče, kažu Sveti Oci, može se jesti sve što nije skupo i što je pristupačno. Pod „umerenim“, oni podrazumevaju jedan obrok dnevno, i to lagan, da se stomak ne bi prezasitio.
 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *