NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PUT PODVIŽNIKA

PUT PODVIŽNIKA

 

PUT PODVIŽNIKA
 

GLAVA SEDAMNAESTA
O molitvi
 
Čovek koji odluči da započne redovne jutarnje gimnastičke vežbe obično tako čini, ne zbog toga što već ima fizičku kondiciju kakvu želi, već da bi je stekao, jer je nema. Tek kada nešto steknemo, moguće nam je da se staramo da to i održimo, a dotle se naše staranje sastoji iz toga da to nešto zadobijemo.
Stoga, započni svoje vežbe i ne očekuj od sebe ništa. Ako imaš tu sreću da spavaš sam u sobi, moći ćeš sasvim doslovno i bez teškoća da pratiš uputstva navedena u Pravoslavnom molitveniku:
„Prenuvši se iz sna i pribravši, ustani bez lenosti i pre svakog dugog dela, stani sa trepetom pred Svevidećeg Cara i, zakrštavajući se, reci:
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.
Zatim postoj malo ćuteći, dok se ne utišaju sva tvoja čula i misli tvoje ne ostave sve zemno. Zatim, načini tri poklona, i sa duhovnom pažnjom počni da se moliš ovako:
Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me grešnoga.“
Zatim, nastavi da izgovaraš molitve po redu, prvo molitvu Svetome Duhu, zatim poklonjenje Svetoj Trojici, pa molitvu Gospodnju „Oče Naš.“ To su molitve koje predstoje čitavom jutarnjem pravilu. Bolje je sa pažnjom i u miru pročitati samo nekoliko jutarnjih molitava, nego nestrpljivo i u žurbi pročitati celo pravilo. Na ovim molitvama počiva saborno iskustvo Crkve, kroz njih ulaziš u molitvenu zajednicu sa ostalim verujućim ljudima, Hrišćanima. Nisi sam: ćelija si u telu Crkve, telu Hristovom. Kroz te molitve naučićeš se trpljenju koje je neophodno ne samo za telo, već i za srce i za um, tim molitvama se gradi vera.
Ispravna i savršena molitva je ona u kojoj i naša misao i naše osećanje usvajaju reči molitve; stoga je prilikom molitve neophodna krajnja pažnja. Ne dopusti mislima svojim da lutaju, opet i opet ih zauzdavaj, uvek se vrati na ono mesto na kome ti je molitvena pažnja popustila. Na isti način možeš čitati i Psaltir, pogotovu ako nemaš molitvenik. Na taj način se učiš strpljenju i pažnji.
Čovek koji stoji pored otvorenog prozora čuje sve zvuke koji dopiru sa ulice, i nemoguće mu je da ih odstrani. Ipak, on može da glasovima sa ulice pokloni svoju pažnju, a može i da ih uopšte ne primećuje. I čoveka koji se moli stalno opseda čitava bujica neprikladnih misli, osećanja i utisaka. Prekinuti ovaj priliv upornih misli isto je toliko nemoguće kao prekinuti prodor svežeg vazduha u otvorenu prostoriju. Ipak, do nas je da li ćemo obratiti pažnju na te pomisli ili ne. Svetitelji kažu da se i to uči vežbanjem.
Kada se moliš, ti sam moraš tihovati. Ne smeš iskati od Boga zadovoljenje svojih zemaljskih želja, već govoriti: „Da bude volja Tvoja.“ Ne priliči da Boga koristiš kao „posilnog.“ Ti sam ćuti, neka molitva govori..
Molitva, kaže sv. Vasilije Veliki, mora imati četiri elementa: poklonjenje Bogu, blagodarenje, ispovedanje grehova i prozbu za spasenje.
Prilikom molitve nemoj se starati o nekim svojim ličnim stvarima, niti se moliti za tako što, već išti najprije Carstvo Božje, i pravdu Njegovu, i ovo će ti se sve dodati (Mat. 6:33).
Onaj koji ne može da potčini svoju volju, a samim tim ni svoju molitvu i da učini da se ova podudara sa voljom Božjom, naićiće na mnoge prepreke u svom trudu i stalno će upadati u neprijateljsku zasedu. Obuzimaće ga nezadovoljstvo, gnev ili neraspoloženje, bivaće zbunjen, nestrpljiv, ili zabrinut, a u takvom stanju niko ne može da prebiva u molitvi.
Molitva koja se prinosi Bogu dok čovek ima bilo kakvog razloga da osuđuje svoga bližnjega, nečista je molitva. Postoji samo jedna osoba koju onaj koji se moli sme i mora da osuđuje, a to je on sam. Bez samoosuđivanja, tvoja je molitva bezvredna, isto kao i kad u srcu svome osuđuješ nekoga. Možda se pitaš: kako se ovo postiže? Odgovor je: molitvom.
Neka te ne plaši suša koja u tebi vlada. Životodavni dažd dolazi s Neba, a ne sa ispucale zemlje tvoje koja rađa samo trnje i korov (1 Mojs.3:18). Nemoj čekati na neko „stanje“ ekstaze, ushićenja, ili bilo kakvog duševnog zanosa obremenjenog tvojim zemaljskim željama. Trpite i tugujte i plačite (Jakovlj.4:9). Imaj na umu svoju smrtnost i vapi Gospodu za milost. Ostalo zavisi od Njega.
 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *