NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PUT PODVIŽNIKA

PUT PODVIŽNIKA

 

PUT PODVIŽNIKA
 

GLAVA TRINAESTA
O napredovanju u dubinu
 
Sve ovo što spolja počinje da na nama biva uočljivo vodi nas ka unutrašnjim pokretima koji se događaju duboko u nama, kao kada ljuštimo luk i skidamo slojeve jedan za drugim, pa na kraju dospemo do same sredine luka, do srca iz kojega se prema svetlosti dana probija novi izdanak.. Tamo, u najdublje smeštenoj odaji tvoga bića, ugledaćeš nebesku odaju; prema Sv. Isaku Sirinu, te dve odaje su jedna.
Sada, kada se trudiš da siđeš u najdublji deo sebe, postaćeš svestan, osim svog pravog lica, onoga što Sv. Isihije Jerusalimski naziva mračnim licima „mislenih crnaca“, onoga što Sv. Makarije Egipatski upoređuje sa zmijom koja se tamo ugnezdila i svojim ujedom ranila onaj najvažniji za život deo tvoje duše. Ako si uspeo da usmrtiš tu zmiju, kaže on, možeš se hvaliti čistotom svojom pred Bogom; ali ako nisi, smerno se, kao grešnik koji potrebuje milost, pokloni, i pomoli Bogu za sve ono što se u tebi duboko krije.
Kako onda mi koji nikada nismo upoznali sopstveno srce, uopšte i da započnemo ovaj rad? Stojimo napolju; no pokucajmo, kao što Gospod zapoveda, postom i molitvom: kucajte i otvoriće vam se (Mat. 7:7). Kucati znači delati, a ako stojimo čvrsto u reči Gospodnjoj, u siromaštvu, u smernosti, u svemu što nam nalaže Jevanđelje, ako obdan i obnoć lupamo na duhovna vrata Boga našeg, dobićemo ono što tražimo. Ko hoće, može da izbegne iz mraka i zatočeništva i iziđe na slobodu kroz ova vrata. Tada ima pred sobom put koji vodi ka duhovnoj slobodi, mogućnost da dostigne do samoga Hrista, Cara Nebeskoga, poručuje Sv. Makarije.
 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *