NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PUT KA SPASENJU

PUT KA SPASENJU

 

PUT KA SPASENJU
 

 
DELOVANJE NA UM
 
Razboritost se kod dece da primetiti veoma rano. Ona se razvija uporedo sa govorenjem, i usavršava zajedno sa njime, Zato je neophodno oblikovanje uma vezati za razvoj govora. Ono osnovno što valja imati u vidu jesu zdravi pojmovi i sudovi o svemu što dete okružuje i što može da privuče njegovu pažnju, zasnovani na hrišćanskim načelima: šta je dobro, a šta zlo, šta valjano, a šta rđavo. Sa ovim pojmovima i sudovima dete se može upoznati veoma lako, kroz uobičajene razgovore i pitanja.
Recimo, uzmimo da roditelji razgovaraju među sobom: deca slušaju njihov razgovor, usvajajući gotovo uvek ne samo misli, nego i govorne obrte i manire roditelja. Zato neka roditelji, razgovarajući, sve stvari nazivaju njihovim imenima. Na primer: šta znači ovozemaljski život, čime se on okončava, od Koga ishodi svaki dobri dar, šta su to istinska zadovoljstva, kakva je vrednost ovih ili onih običaja, i slično. Neka roditelji razgovaraju o svemu tome sa decom, dajući im ili neposredna tumačenja, ili, još bolje, objašnjavajući im smisao svega u pričama. Tako se može razgovarati, recimo, o tome da li je dobro i lepo kinđuriti se, da li je dobijanje pohvale od drugih najveća sreća, i slično. Ili neka roditelji pitaju decu za njihovo mišljenje o ovoj ili onoj stvari, ispravljajući pri tome njihove pogreške i zablude. Za veoma kratko vreme na ovaj jednostavni način detetu se mogu preneti zdrava načela rasuđivanja, koja, jednom ukorenjena, docnije zadugo, ako ne i za čitav život, neće biti izbrisana. Na taj način će se u samom korenu saseći isprazno mudrovanje i zlobna, nezasita znatiželja. Istina smiruje i zadovoljava um time što ga zasićuje, dok se ovosvetskim mudrovanjem um ne da nahraniti, zbog čega se u njemu raspaljuje ljubopitstvo. Zato oslobođenjem od isprazne znatiželje deci činimo veliko dobro. To je potrebno učiniti pre nego što se deca late knjiga.
Dalje, ukoliko ne budemo decu upoznavali sa knjigama koje sadrže sablažnjive pojmove i predstave, njihov um očuvaće se u svojoj celosnosti (celomudrenosti), u svetom i božanstvenom, zdravom stanju. Nije dobro ne brinuti se za ovakvo usavršavanje detinjih umnih sposobnosti pod izgovorom da je za to još rano. Istina je, naime, dostupna svakom ljudskom biću. Iskustvo je pokazalo da mali Hrišćanin biva premudriji od mudraca ovoga sveta. To iskustvo prisutno je i u naše doba, a ranije je ono predstavljalo pravilo. Tako, u doba progona Crkve i mučeničkog stradanja Hrišćana, mala deca rasuđivala su i bogoslovstvovala o Gospodu Spasitelju, o bezumlju idolopoklonstva, o životu budućega veka, jer su im roditelji sve to objašnjavali u jednostavnim razgovorima. Te istine postajale bi toliko bliske i drage detinjim srcima, da su mali Hrišćani bili spremni čak i da krenu u smrt njih radi.

Ključne reči:

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *