PUT KA SPASENJU

 

PUT KA SPASENJU
 

 
KAKO TREBA DA RASUĐUJEMO?
 
Kada ti se, pak, počne da ukazuje mnoštvo stvari o kojima treba sam sa sobom da raspraviš, ne treba da misliš da to zapravo mogu da izvedu samo ljudi učeni. Raspravu sa samim sobom može svako da vodi. Svaka istinita misao koja nam dođe na um, sama nam savetuje ono što je za nju potrebno! Samo ti budi dobrosavestan i ponovo oživi u sebi iskrenu želju za onim što je za tebe istinski dobro, sa spremnošću da sleduješ uputstvima istine.
Pri svemu tome nije izlišno imati pri ruci dušespasne knjige, u kojima su jasno i upečatljivo raskrivene stvari o kojima treba sam sa sobom da raspraviš. Vrlo korisni u tome pogledu su članci episkopa Tihona o duhovnom slepilu, o moljenju, nepokajanome i kelejna pisma. (Od pomoći se pokazuje i zbornik svetootačkih spisa, pod naslovom Ustani ti koji spavaš!).
A samo rasuđivanje treba tako usmeravati da bude prilagođeno svome cilju – da deluje na duši i da je protresa i budi.
Zato:
1. Kada rasuđuješ, ne mudruj, zadajući sebi mnoga pitanja, nego razjasni sebi predmet, pa ga približi srcu svome sa najupečatljivije strane i tako ga duhom razmatraj.
2. Ne preleći brzo sa jedne misli na drugu – to će ti pre rasejati nego sabrati i na dušu delovati. Ni sunce ne bi ogrejalo ni jednu stvar na zemlji, kada bi po njenoj površini brzo promicalo. Merilo rasuđivanja o ovome ili onome neka bude saosećanje. Svaku misao dovodi do osećanja i od nje ne odustaj svedok ti ne prožme srce.
3. Ako je moguće, misao ne ostavljaj ogoljenu, u nekoj, tako da kažem, racionalnoj (apstraktnoj) formi, no je zaodeni u neku sliku i nosi je potom u glavi kao svoga stalnog pobudioca. Od svega je najbolje ako možeš da u jednoj slici objediniš nekoliko upečatljivih predstava. Tako sveti Tihon (Zadonski), da bi grešniku urezao u pamet misao o opasnosti njegovog položaja, veli: „Nad tobom je – mač pravde, pod tobom – ad, gotov da te proguta, pred tobom – smrt, iza tebe – mnoštvo grehova tvojih, sa leve i desne strane tvoje – gomile su zlobnih vragova (demona)! Pa zar smeš da budeš tako bezbrižna?“ Slika se lakše pamti i drži u pameti, deluje jače i upečatljivije.
4. Izaberi kratke, ali snažne izreke duhovne, koje se mogu primeniti na tvoje stanje, i onda ih češće ponavljaj u umu svome ili glasnom rečju. Na primer: „Vo poznaje vlasnika svoga i magarac jasle gospodareve, a ti? Ili za bogatstvo dobrote i dugotrpljenja ne mariš? Bezdušnošću svojom i neraskajanim srcem svojim gomilaš na sebe gnev za dan gneva i pravednoga suda Božijeg! Bdi, jer ne znaš kada će Gospod doći!… Ovo grob preda mnom leži! smrt preda mnom stoji!… Kamo da pođem od Duha Tvoga i od Lica Tvoga da pobegnem?!… Plata za greh je smrt!… Đavo kao lav ričući hodi… Položi račun o upravljanju domaćinstvom. Kome je dano mnogo, od njega će se mnogo i tražiti. Sluga koji zna volju gospodara svoga, a ne vrši je biće bijen veoma… Seti se odakle si pao!…“ i dr. Prikupi i nauči napamet te izreke i sasipaj ih na srce svoje. Možda će neka od njih postati ognjena strela, koja će ga pogoditi i razbuktati.
Ipak, ne ostani samo na pukom rasuđivanju, nego ga prekidaj molitvom. Jer, to što sada činimo dođe ti kao da hoćemo da iščupamo drvo uraslo u zemlju. I mi tako prilazimo i čuvamo sami sebe, naprežući silu samorasuđivanja, samouveravanja, samoubeđivanja. Mi prvo čupamo, ali ga izvući iz zemlje možemo – koreni su duboko urasli. Nemamo u sebi snagu za to, kao što nemamo snage ni da podrežemo te korene. Eto, pa išti pomoć!
Kada ti, pak, u vreme takvog razmišljanja dođe u srce neko duboko osećanje ili se pobudi i najmanje umilenje, ustani i moli se! Moli se da Bog osveti tvoj trud nad svojim okamenjenim srcem, da nekoj misli tvojoj da silu, da uništava greh i izrađuje dobrodetelj, ili čak da Sam dođe i rani te, probudi i umekša.
U toj molitvi se moli svojim rečima: izreci ono što ti je na duši i poveri mu svoju najdublju potrebu za pouzdanjem, rečju prostom, detinjom, kratkom, a još bolje i bez reči, tako pripadajući Bogu sa bolnim vapijanjem.
Ne mudruj, ne „sastavljaj“ molitvu. Pristupi prostosrdačno, samo sa svojom najdubljom potrebom, kao bolesnik lekaru, kao okovani oslobodiocu, kao uzeti k onome ko će ga na noge uspraviti, iskreno ispovedajući slabost svoju i nemoć da samom sebi odoliš i predajući se Božijoj svedelotvornosti.
Padaj pred Gospodom ničice, čini poklone – mnoge i premnoge, i kao nesrećnik u grudi se bij. I sa molitve ne odlazi, sve dok ti ona u duši treperi. Kada molitva oslabi, laćaj se opet razmišljanja duhovnog, pa onda opet prelazi na molitvu.
I za molitvu, kao što si učinio za rasuđivanje, izaberi kratke vapaje k Bogu i češće ih ponavljaj: „Poštedi stvorenje Svoje, Vladiko!… Milostiv budi meni grešnom!… O, spasi Gospode o, pohitaj, Gospode!“. Podsećaj se dirljivih crkvenih pesama i pevaj ih – npr., „Evo, Ženik dolazi… Pomišljajući na zla ljuta koja počinih, ja kukavni, dršćem od straha pred strašnim danom sudnjim!… Dušo moja, dušo moja, ustani zašto spavaš!…“ i slične.
Trudeći se tako, kucaj neprekidno u dveri milosrđa Božijeg!
A šta da ištemo, trudeći se? Pobuđujuću blagodat Božiju. Blagodat Božija navikla je da radi delovanja na nas bira određene pomoćne načine, kako je rečeno u opisu neobičnih dejstava blagodati Božije. Dakle, privuci k sebi tu pomoć i hodi pod zaklonom i uticajem njenim. Ta, zar neće i na tebe odnekud pasti zrak blagodati, kao što je pao na druge tebi slične grešnike?!
Božija blagodat, pak, izabrala je za svoje delovanje hram Božiji i crkveni poredak. Odlazi i ti u crkvu i strpljivo, pažljivo i trepetno-pobožno odstojavaj sveštene službe. I sam izgled crkve sa uređenjem njenim i poredak bogoslužbenih obreda, i pojanje sa čitanjem – sve to može da utiče. I ne treba da se čudiš kad, ušavši u crkvu prazan, izađeš otuda kao neko u kome se začeo dah spasenja.
Blagodat dejstvuje i kroz reč Božiju. I ti je uzmi i čitaj. Možda ćeš naići na takvo mesto koje će ts pogoditi kao što je pogodilo Avgustina – mesto na koje mu je pao pogled, pošto je nasumce otvorio Novi Zavet.
Srce mnogih grešnika znalo je da omekša od razgovora sa drugim ljudima. Pođi i ti i porazgovaraj! Reč po reč, pa neće li se među rečima koje padnu naći i ona koja će ti prodreti do razdeljenja duše i duša, reč koja sudi pomislima i mislima srca čovekova. Možda će živa reč, zgrejana ljubavlju, prodreti do dubine srca tvoga i uzdrmati tvrđave greha, koje su se tamo podigle.
Moćnom se pokazala molitva ubogih. Pođi i ti i umnoži milostinju, otri suze nesrećnih, i podigni one koji su propali. Molitveni vapaj ništoga dolazi do Neba i prolazi nebesa. Neće li i on izvesti pred tebe Angela-rukovođu kao pred Kornilija kapetana?
Vršeći ova i slična dela, doticaćeš se sasvuda i nosilaca blagodati Božije. I možda će odnekud i na tebe kanuti živonosna rosa njena i oživeti u tebi sleđene klice duhovnog života.

Ključne reči:

7 komentar(a)

 1. Stari sajt je imao linkove za download knjiga, sto je jedna veoma korisna i bitna opcija jer korisnicima ovog sajta omogucava citanje i kad nisu online ili nemaju pristup internetu.

 2. Posetilac

  Pomaze Bog!

  Cini mi se da ni jedna grafika na novom website-u nije dobro povezana na strani gde treba da se vidi.
  Na primer: Slika (grafika) na vrhu ove strane nije prikazana ( https://svetosavlje.org/put-ka-spasenju/SvetiTeofanZatvornik.jpg )

  Takodje, nema ni linkova za elektronske kopije knjiga koje su postojale ranije. Na primer, strana knjige ‘Starac Siluan’ ( https://svetosavlje.org/starac-siluan ) je na starom website-u imala link sa skeniranom knjigom u pdf formatu za download. Sada nema linka.

  Da li mozete to da popravite?

  P.S. Izbrisite ovu poruku nakon sto poravite, da ne bude konfuzije.

  Blagodarim unapred.

  • Bibliotekar

   Brate, hvala za komentar. Knjige su sa starog na novi sajt prebačene automatski i predstoji im konačno doterivanje što smo već počeli da radimo. Ovo uključuje i slike i dodatne fajlove gde bude potrebe. Molimo vas za još malo strpljenja. Hvala!

 3. Gdje je deo „Saveti i upozorenja koja se tiču mladićkog uzrastae „? To je veoma važan deo za našu omladinu

  • Bibliotekar

   Dragi brate, koje izdanje knjige imaš? Mi smo ovde postavili šta je bilo u originalnom izdanju.

   • Poštovani brate,
    Podnaslov „Saveti i upozorenja koja se tiču mladićkog uzrasta “ koliko vidim nije posebno izdvojen u ovom izdanju knjige koju je izdala Svetigora, već se taj tekst nalazi u okviru podnaslova „Delovanje na srce“. U izdanju koju je izdao Obraz Svetački/Očev Dom iz 2013. godine taj tekst je posebno izdvojen u okviru prvog poglavlja knjige sa navedenim podnaslovom.
    Svako dobro od Boga Vam želim.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *