PUT KA SPASENJU

 

PUT KA SPASENJU
 

 
SAMOUGAĐANJE
 
Na duh čovekov najtešnje naležu uze svestranog samougađanja, koje je svojstveno našem biološko-duševnom biću. Te su uze tačka međusobnog povezivanja i drugih uza, koje dolaze od sveta i đavola. Zato je veoma važno ali i veoma teško raskinuti okove samougađanja. Jer, budući da neobraćeni živi isključivo biološko-duševnim životom, uze se sa te strane rastežu i mnogostruko i raznoliko spliću onoliko koliko daleko seže život kao biološko-duševna stvarnost. Da bismo razumeli kako se raskidaju ti okovi duha, treba uzeti u obzir da ono čemu prianja ovaj život, čime se hrani i u čemu se pretežno izražava, predstavlja za njega čvrst oslonac na kome se utvrđuje i na kome stoji bez straha od poraza, na poraz čak ni ne pomišljajući niti ga očekujući. Kada se čovek, na primer, pristrasti umetnosti, biološkom življenju ili učenosti, i za to stane sav da živi, on u tome nalazi oslonac i prebiva svim snagama, mislima i nadama. Budući da odatle zatim proističe sav samougodljivi život koji sapinje duh, ovaj oslonac samougađanja, prirodno, postaje temelj čvrstine i jačine uza koje ono namiče na duh, i takoreći tačka za koju se uze pričvršćuju. Zato, naprotiv, da bi se čovekov duh oslobodio okova samougodništva, probuđujući božanstvena blagodat obično i ruši oslonce samougodljivog egoizma. Poljuljavši ih iz temelja, blagodat zapravo razlabavljuje uze i omogućava izmučenom i izmoždenom duhu da podigne glavu.
Mnogi su oslonci našeg samougodništva. Svoje uporište ono nalazi i u samom našem biću, tj. u telu i duši čovekovoj, i u stvarima kojima se hrani naš spoljašnji život, i uopšte u svekolikom poretku naše svakidašnjice. Takvo je plotougodništvo u raznim vidovima – slastoljublje, Sklonost ka raskoši, pohotljivost, lenstvovanje, strast za zabavama, žitejeko mnogobrižje, častoljublje, vlastoljublje, vidiva poslovna uspešnost, imućnost, lagodan način života, vrednost društvenih veza, svetovnost spoljašnjih odnosa sa ljudima, pristrašće prema umetnosti i raznim veštinama, strast za poduhvatima svake vrste. Sve to u svojim najrazličnijim vidovima sazdaje čvrst oslonac našem egoizmu, koji uveren u svoju bezbednost i postojanost, spokojno na njemu počiva i, obilno se hraneći, narasta iz dana u dan kod jednoga pretežno na ovom polju, kod drugoga na onom. Spasavajuća Božija blagodat, pak, da bi grešnika probudila iz usnulosti, svoju silu upravlja na razorenje uporišta na kome se utvrdio i na kome počiva svojim egoizmom. Evo šta u tim slučajevima blagodat čini: Onoga ko je sputan ugađanjem telu, baca u bolesti i, raslabljujući mu telo, daje njegovom duhu slobodu i snagu da dođe k sebi i otrezni se. Onoga ko je zaslepljen svojom lepotom i snagom, lišava lepote i održava u stanju iznemoglosti. Onoga ko se uljuljkuje vlašću i moći, podvrgava ropstvu i uniženju. Onome ko mnogo polaže na bogatstvo, ona to bogatstvo oduzima. Onaj, pak, ko visoko mudruje, biva osramoćen kao neko ko malo zna. Čoveku koji se oslanja na postojanost veza, te se veze kidaju. Onaj ko se uzda u to da će uspostavljeno stanje stvari oko njega biti večito, doživljava da smrt ljudi ili gubitak neophodnih stvari to stanje naprosto razore. Kako bi se, uostalom, oni koje u uzama bezbrižja drži spoljašnja sreća, i otreznili ičim drugim do žalostima i nesrećama?! I nije li radi toga sav naš život ispunjen nedaćama – da bi sadejstvovao Božijoj nameri da nas drži u trezvenosti?!
Sva takva rušenja oslonaca bezbrižnog samougađanja predstavljaju životni obrt, koji deluje zapanjujuće i spasonosno zato što je svagda neočekivan. U tom pogledu, najdelotvornije je osećanje životne opasnosti. To čuvstvo svojom silovitošću raslabljuje sve uze i u samom korenu saseca egoizam, i čovek više ne zna gde bi… Takav učinak imaju i teške životne okolnosti i osećanje sveopšte napuštenosti. Tako čovek ostaje najzad nasamo sa sobom i od svoje krajnje ništavnosti smesta se usmerava ili obraća – Bogu.

Ključne reči:

7 komentar(a)

 1. Stari sajt je imao linkove za download knjiga, sto je jedna veoma korisna i bitna opcija jer korisnicima ovog sajta omogucava citanje i kad nisu online ili nemaju pristup internetu.

 2. Posetilac

  Pomaze Bog!

  Cini mi se da ni jedna grafika na novom website-u nije dobro povezana na strani gde treba da se vidi.
  Na primer: Slika (grafika) na vrhu ove strane nije prikazana ( https://svetosavlje.org/put-ka-spasenju/SvetiTeofanZatvornik.jpg )

  Takodje, nema ni linkova za elektronske kopije knjiga koje su postojale ranije. Na primer, strana knjige ‘Starac Siluan’ ( https://svetosavlje.org/starac-siluan ) je na starom website-u imala link sa skeniranom knjigom u pdf formatu za download. Sada nema linka.

  Da li mozete to da popravite?

  P.S. Izbrisite ovu poruku nakon sto poravite, da ne bude konfuzije.

  Blagodarim unapred.

  • Bibliotekar

   Brate, hvala za komentar. Knjige su sa starog na novi sajt prebačene automatski i predstoji im konačno doterivanje što smo već počeli da radimo. Ovo uključuje i slike i dodatne fajlove gde bude potrebe. Molimo vas za još malo strpljenja. Hvala!

 3. Gdje je deo „Saveti i upozorenja koja se tiču mladićkog uzrastae „? To je veoma važan deo za našu omladinu

  • Bibliotekar

   Dragi brate, koje izdanje knjige imaš? Mi smo ovde postavili šta je bilo u originalnom izdanju.

   • Poštovani brate,
    Podnaslov „Saveti i upozorenja koja se tiču mladićkog uzrasta “ koliko vidim nije posebno izdvojen u ovom izdanju knjige koju je izdala Svetigora, već se taj tekst nalazi u okviru podnaslova „Delovanje na srce“. U izdanju koju je izdao Obraz Svetački/Očev Dom iz 2013. godine taj tekst je posebno izdvojen u okviru prvog poglavlja knjige sa navedenim podnaslovom.
    Svako dobro od Boga Vam želim.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *