Пушење

Питање:
Помаже Бог оци, Молим Вас реците нешто о пушењу. Да ли је тачно да неки монаси у Кареји пуше цигаре. То сам чуо незванично од брата из цркве који пуши.
Боро


Одговор:
Бог ти помогао Боро, Шта бисмо ми још могли да додамо у вези пушења? О томе је написано вероватно, на стотине килограма страница, снимљено много реклама и штампано мноштво памфлета и летака. Постоје на десетине организација које људима помажу да оставе навику пушења, а лекари су, између осталих, добили инструкције да сваког пушача упозоре на штету од пушења. Шта више, у многим земљама им је сугерисано да врше одређену дискриминацију и да се устежу или одбијају да лече пушаче од било које врсте болести – све док не оставе дуван, што се противи лекарској заклетви.
Чињеница је да се у многим земљама води жестока оркестрирана и скупа кампања противу пушења. У њој се често изврћу чињенице и измишљају дугачке листе болести које наводно пушење изазива. Поједини статистичари и научници су добили позамашне суме да би производили произвољне цифре, као на пример, о наводних 470, 000 до пола милиона људи који само у Америци годишње умиру од најразноврснијих болести везаних за пушење, и т.д. Већина нас претпоставља да се такви податци заснивају на некаквим научним основама. Међутим, чињеница је да нико никада није вршио никакве аутопсије или научне анализе ових наводних пола милиона преминулих пушача, и да су те цифре сасвим произвољно узете као један одређени проценат умрлих од појединих болести, за које се претпоставља да су проузроковане пушењем. Признате и проверене научне методе се овде не примењују.
Поред тога, противници пушења се користе свим могућим пропагандним средствима уз оправдање да је све, па чак и лаж дозвољена, уколико ће некога наговорити да се одрекне пушења. Јер, свакоме је јасно да пушење шкоди.
По мом мишљењу, пушење је порок, слично као и алкохолизам, преједање, коцка, лагање, оговарање и т.д. С том разликом, што ономе ко на пример, воли да оговара или осуђује друге, не излази дим из уста, нити он купује у трафици паклицу трачева на коју би држави плаћао велики порез.
Пропаганда противу пушења истиче да пушачи загађују околину и трују не само себе, већ и људе око себе који не пуше. Све у свему, сматрам да ако треба забранити загађивање ваздушне околине, онда би најпре требало забранити све врсте возила са издувним гасовима. Јер, само један камион или аутобус издувају више дима и штетних гасова за неколико минута него један пушач за годину дана. Али ко се за то брине? Пре свега, пушење јесте штетно и треба га одбацити. Међутим, мислим да се иза оволике пропаганде крију и неки други разлози. Какви – није ми познато. Али, остаје чињеница да је она у многим срединама довела не само до масовног и ирационалног страха од дуванског дима, већ и до извесног демонизирања самих пушача.
Тачно је да је било (а не знам да ли их тренутно има) монаха у Кареји на Светој Гори, који би повремено запалили цигарету. Раније то није била толика саблазан. Али данас, када просечан човек неупоредиво више обраћа пажњу на рекламу и пропаганду него на хришћанско учење и религиозни живот, можемо се надати да ће временом бити и многих других тема на које ће свештеници морати да одговарају пишући читаве студије и упоређујући учење Цркве са савременим трендовима и достигнућима.
Свако добро од Бога ти жели, о. Срба

Comments are closed.