Психолошки профил

Питање:
Помаже БОГ! Молим вас да ми помогнете и одговорите на једно питање. Забављам се са момком 8 месеци, већ и живимо заједно, недавно ме је запросио. Проблем је што је он имао ружну прошлост, свашта је радио. Све сам заборавила и све могу да разумем, сем једног. Пре мене је имао девојку са којом се забављао 3 године, коју је волео и размишљао да је ожени, али ју је варао и лагао. После 2 месеца забављања сам сазнала да је имао односе са колегиницом са посла (пре нешто више од годину дана) која је удата и има децу, и све се то одигравало наравно на послу у ноћним сменама. Јако ми је било тешко кад сам то чула јер ми је пре тога упорно причао како ни са ким на послу није имао ништа и рекао је да ми није одмах на почетку то рекао да ме не би изгубио. Све до синоћ сам ја мислила да је он варао бившу девојку само са колегиницом и да је било пар “клиначких” пољубаца са другим девојкама. Али сам у разговору са њим сазнала да је поред ње спавао неколико пута са још 2-3 девојке. Стално је облећао око девојака и делио им комплименте, на крају крајева и мени (бившу девојку је оставио да би се забављао самном, али је рекао да би та веза свакако једног дана “пукла”) , и рекао је да он није манијак али да једноставно не може без односа. Све ми је то било тешко прихватити јер ми је он други момак, а са првим момком нисам имала неколико година односе, па смо се волели и функционисали и није нам падало на памет да варамо! Мој највећи проблем је што ја њему ништа не верујем, а то је веома мучно за мене. Јако ми је тешко и не могу више овако, а не бих да раскинем везу! Имам и неких здравствених проблема, па ми се све погоршало због ове нервозе, не могу да спавам и јако сам немирна. Знам да ми је било најпаметније да ни не уђем са њим у везу, али сада после свега не знам шта да радим! Он стално говори да је био такав у прошлости, али да је сад налетео на праву и да му не пада на памет тако више да живи! Али како сад одједном самном неће то све радити? Ако је био такав у прошлости и са бившом девојком, зашто не би и самном? ! Куне ми се и пред Иконама да ме неће преварити, а мислим да је он способан да се куне у лаж. Иначе је православац, али не слави своју Крсну Славу и није баш неки верник. Чак ми је рекао да је спреман да одемо у цркву и да ми да завет пред Богом у свој живот, здравље и срећу да ме до краја живота неће преварити! Али ја мислим да он то не схвата озбиљно и да би могао прекршити. Молим Вас да ми одговорите на питање да ли је опасно прекршити завет и шта да радим да бих вратила здравље и мир својој души? Знам да не бих могла да поднесем ако би ме преварио, а можда већ и јесте. Иначе имам 26 година, а он је годину дана млађи од мене. Мислим да ме поред њега кад-тад чека разочарање. Једноставно мислим да ме лаже и да му није проблем да то ради. Сваку ноћ се молим. Извините на дугачком писму и молим вас да ми помогнете. С Богом!
Н.Н


Одговор:
Драга ми у Христу…
Ваше дилеме око психолошког профила вашег дечка са којим „живите“ сасвим су опрвадане. Тај психолошки профил јесте оличење душе палог човека који има моменте покајања, а слаб је га сам покрене и суштински оствари. Пред вама стоји човек којем је потребна промена свог живота, и он то сада помало осећа, али нема никакав ауториритет пред којим би потчино своју вољу и кренуо напред. Нема никог ко би му помогао да на једноставном послушању на својим леђима да изнесе муку борбе са својим унутрашњим „старим човеком“, оног којег смо требали још на крштењу да оставимо. Не може да се обнови и нахрани душа неким начинима које не садржи Црква, овде пре свега мислим на суштинско покајање (промене) . Његова жеља за заклетвом пред иконама нама открива колико он не разуме Цркву. То је примитивно сујеверије! Често помињан свештени „страх Божији“ јесте почетак сваке „премудрости“, када човек једном на свагда схвати да кроз овај живот не може да опстане сам, него само у Заједници, а у њој нема тог индивидулазма нити егоизма. Дакле, он мора да изгради систем делења и чак давања жртве за ближњег, а у иделаном и за непријатеља. У Цркви се учи да се истински воли супруг, породица, ближњи или чак непознат. Ако би се он предао Цркви и њеном систему обучавања он би престао да води бригу само о својим потребама. Једино у одређеним нормама Божијег Закона човек може да опстане у овом свету, да зарад својих егоистичких потреба не вређа ближње или оне за које каже да их воли. Да је тако ни ваш дечко не би имао те жеље за другим женама него би волео само своју изабраницу али сада са једним новим улагањем; са том свом убаченом енергијом да се позна та нова љубав коју он није умео да открије и покаже у ранијим везама. Из овог што кажете тај човек у свакој жени види сексуални објекат, и његово опажање жене увек је поведено страшћу личне користи, а страст не бира методе до циља. Слагаће, има и да се закуне, и заплакаће ако постоји претња да изгуби оно што у својим нормама стекао и воли, и оно што га испуњава као човека. Нису то сузе покајања! Обоженог човека испуњава добро а палог испуњава радост плотског, матерјалног – дакле палог, и све оно што је у греху преображено и постало „царство овог века“, а то по Еванђељу значи ђавоље. Овакаво схватање живота је егоистичко, експлотацијско, када се све око себе покреће само ради себе и тако зароби у самољубље.
Али зар ви већ немате одговор у овим сопстеним речима: „Ако је био такав у прошлости и са бившом девојком, зашто не би и самном»? ! Ако код њега нема неког великог преокрета, то јест правог хришћанског покајања ви сте овде сасвим у праву! А не рекох вам у самом почетку да ви са њим живите у греху и без благослова Цркве! А тамо где нема благослова не може ништа добро да буде.
Вас двоје сте два различита света: ви свој градите у верности, у љубави и у нади Божијој, а он га гради на обмани, лажи, сексуалној опсесији, посесивности – на свем том плотском. А треба да знате, када се то све заврши, када природна телесна пожуда почне да умире и на крају усахне, код таквих људи више ништа не остаје што може да их веже да буду једни другом драги. Тада људи постају странци, када то увело тело престаје да буде спона а душа још увек остаје непозната. Тада се открива та зајпећа празнина у души и онда се показује колико су ти људи странци. То су бракови без љубави.
Код вас већ постоје дилеме и сумње а то је један вид пакла који стално наводу вашу душу на немир. Ако их сада нечим не уклоните оне ће само да се увећавају и да буде горе. Боље неће доћи. Зато треба сада да расчистите са тим. Да се помирите са чињеницом да он овакав уопште није за вас. Није за вас ако се обоје сасвим не промените и предате се безрезервном послушању Цркви, и у њој започнете свој нови живот, т.ј. у нормама која је она одавнина установила, суочавајући се са комплексним душама и схватањима живота. Ваш будући брак може да опстане само, и једино, на безрезервном послушању Цркви, а овако он нема шансе (јер ви већ сада мислите да је он вас преварио) . Ако је он спреман само да пружи неки традиционални однос према Цркви, што је тип људи који ништа о њој не знају (више атеисти и агностици знају) , са уобичајеним плитиком одговором да не жели да буде «фантаик» онда мора да схватите да са њим немате никакву будућност. Не може да се критикује Црква у отсуства знања о њој, и знања уопште. Ако би се предали Цркви и ишли на неку врсту предавања о светој Тајни брака, стим што би за ово време (које може и да потраје) живели као брат и сестра, т.ј. без било којих телесних уживања, дали би себи мугћност да у отсуству плотксе везе познате духовног човека у вама. Да дате могућност и вашим душама да се сроде а не само телима. Сваки добар хришћанин, у суштинском смислу те дате речи има стопроцентне шансе за успех у браку, јер је брак послушање Цркви. У правом и искреном послушању Цркви нема развода брака! Да би се брак остварио у Цркви, он, пре свега, мора да буде озакоњен пред том светом Заједницом сабраних људи у њој.
У Христу Ваш
оЉуба

Comments are closed.