Прва молитва, када и како

Питање:
Помаже Бог часни оци. Имам једно питање за вас, нисам могао да пронађем да је неко раније питао нешто слично. Питање је једноставно. Када и како је настала прва молитва, да ли за вереме Мојсија или још пре? Мада бих волио да знам и за прву хришћанску молитву како и када је настала. Свако вам добро од Господа Бога.
Момир


Одговор:
Драги брате Момире, Молитва је стара колико и свет. У невидљивом свету анђели Божји
непрестано славе Господа, а то је и молитва, а створени човек од праха земаљског, у кога је Бог удахнуо дух живи, ступа одмах у контакт са Богом кроз разговор. Ми и данас кажемо да је молитва разговор са Богом. Значи, молитва је настала стварањем човека као боголиког бића.
На првим страницама Библије имамо опис жртава које су приносили синови Адама и Еве Каин и Авељ, што је била једне врсте молитва Богу. Касније читамо о молитвама патријараха, Ноја, Јова, судија, пророка и царева, а најлепше молитве је исписао цар Давид у псалмима. Хришћанска молитва потиче од Христа, који се врло често молио свом небеском Оцу, а када су и апостоли пожелели да их научи како да се моле (“Господе, научи нас да се молимо” Лука 11, 1) , Христос је пред њима изговорио Молитву
Господњу, Оче наш… “Господе научи нас да се молимо”, обратио се Христу један ученик, чије нам име није познато, и та молба је
произвела највећу реку молитве у свету, Молитву Господњу. Добро је што не знамо ништа о том ученику, јер он на тај начин редставља све нас.
Сви смо ми представљени у њему и он у име нас говори: Господе, научи нас да се молимо. Апостоли су се, свакако, молили и молитвама старозаветним, али су врло брзо почели и сами да изговарају, по надахнућу, молитве при ломљењу хлеба, при Евхаристији и тиме почели формирање хришћанског богослужења, које је проткано молитвама мољења, захваљивања и прослављања.
Радосне празнеке Христовог васкрсења, уз победни поздрав ХРИСТОС ВАСКРСЕ, жели ти о. Душан

Comments are closed.