NASLOVNA » Protojerej-stavrofor Ljubo Milošević

Protojerej-stavrofor Ljubo Milošević

Protojerej-stavrofor Ljubo Milošević
Protojerej-stavrofor Ljubo Milošević

Rođen je 1962 godine u selu Premeća kod Čačka, a po završetku bogoslovije Svetog Save u Beogradu upisuje se na Bogoslovski fakultet SPC, i odmah posle ženidbe sa duhovnom podržkom i preporukom o. Atanasija (Jeftića) odlazi za Minhen.

U man. sv. Jova Počajevskog izučava ruski i nemački jezik kao i rusko liturgičko-bogoslovsko iskustvo pod nadzorom Marka, arhiep. berlinskog i nemačkog. Posle dodira sa Ruskim pravoslavljem i pronalaska duhovnog oca on čvrsto rešava da ostane u RPZC gde kasnije prelazi u zapadnoevropsku eparhiju iste jurisdikcije.

Blagoslovom (kanonskim otpustom) blaženopoč. Stefana, episkopa žičkog, pod svoj omofor prima ga arhiep. ženevski Antonije (Bartoševč) i rukopolaže u hramu sv. ap. Petra i Pavla u Luksemburgu u čin đakona, a u čin prezvitera na dan sv. Carskih mučenika u istoimenom hramu u Parizu (17 jula, 1985 g.). Ukazom arhiep. Antonija prima se poslušanja pomoćnika duhovnika Lesninskog ženskog manastira u Francuskoj gde ostaje da služi dve godine (bivši ruski Hopovski manastir). Pored ovog poslušanja povremeno je obsluživao i parohije u Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj, Italiji i Španiji.

U proleće 1987 seli se u SAD i služi pri Sinodalnom hramu Presvete Bogorodice Kurske u Njujorku, da bi pri kraju godine bio naznačen na parohiju Svete Trojice u Vajnlandu, Njudžerzi (istočnoamerička eparhija). Odlukom nadležnog arhijereja maja 1999 g. unapređen je u čin protojereja. Otac Ljubo na ovoj parohiji još uvek služi.

O. Ljubo je član Uredništva sajta Svetosavlje od 2002. godine.

Komentarisanje nije više omogućeno.