Home » Протојереј Милан Гардовић

Протојереј Милан Гардовић

o_milan-gardovicПротојереј Милан Гардовић је рођен 01. децембра 1968. год. у Сарајеву, Босна и Херцеговина, од оца Николе и мајке Јелене (рођене Топаловић). У Сарајеву завршава основну школу, после које започиње своје богословско образовање у Богословији “Св. Три Јерарха” у манастиру Крка, код Книна. У лето 1988. г., по завршетку Богословије, уписује се на студије на Богословском Факултету у Београду, које прекида 1992. г., жени се и у манастиру Ваведењу, бива рукоположен у чин ђакона.

По рукоположењу, епископ Доситеј (Мотика) га шаље на студије енглеског језика у Брадфорд (Велика Британија), где као ђакон служи на парохији Св. Тројице. После осам месеци долази у Штокхолм, где 14. фебруара 1993. г., прима чин презвитера од стране епископа Доситеја. У марту (1993. г.) постављен је за пароха у Хелсинборгу. После краћег времена, добија премештај из Хелсинборга за Гетеборг и ту бива постављен за другог пароха парохије св. Стефана Дечанског. Овде организује духовни живот парохије и организује дечији хор као и часове вјеронауке за децу.

Године 1995. прелази на парохију св. велмученика Георгија у Седертељу и упоредо помаже штокхолмском пароху у опслуживању парохије св. Саве. Наредне 1996. г. опслужује обе парохије до доласка о. Арсенија (Гардовића), рођеног брата, који преузима седертељску парохију, а отац Милан штокхолмску као старешина храма Св. Саве. Рад браће Гардовића на овим парохијама, које су смештене једна уз другу, убрзо је уродио плодом тако да парохије духовно васкрсавају, а храм у Штокхолму доживљава свој преображај.

1998. г., по благослову еп. Доситеја, прелази на парохију св. Кирила и Методија у Малмеу где бива постављен за стрешину храма. Од самог доласка на ову парохију, рад свештеника Милана је уздрмао како чланове управног одбора тако исто и парохијане. Несебичним пожртвовањем отпочиње са реновирањем оштећеног храма, постављањем фасадне цигле, бакарног крова и предивне куполе са позлаћеним крстом. Не запостављајући своју паству презаузетошћу око доградње храма, него радећи упоредо и на духовном препороду и умножавању повереног му стада, те усавршавањем црквеног богослужбеног благољепија, оснива црквену библиотеку за потребе парохијана. Уводи редовне часовове веронауке за децу, води живе разговоре о Вери, а такође покреће и многа културна дешавања на којима окупља не мали број срба. Априла месеца 2002. г., отац Милан је одликован чином протонамесника.

Свештеник Милан са попадијом и троје деце живи у Малмеу где ради на проширивању храма Св. Кирила и Методија, који из године у годину има све мање места за велики број верника који у њега долазе.