Проблеми у љубавној вези

Питање:
Помаже Бог часни оци, до прије 3 године сам формално био православан, чак и горе од тога! читао сам црквене књиге, телесно постио постове… а истовремено често падао у нај ружније гријехе попут блуда, пијанства, узимања наркотика и слично. У задње 3 године се трудим да се што више сјединим са Христом и кренем праведном и богоугодном стазом, пронашао сам и дјевојку коју хоћу овога љета да узмем за жену. Познајемо се већ 2 године, и прије него што смо ступили у везу смо били добри пријатељи. Сада смо скоро годину дана у вези, и временом ми је причала ствари за које нисам знао док смо се дружили. Највише ме гризе број љубавника које је имала. Много је волим и трудим се да пређем преко тога, али често ме искушења сатиру. Јавља се често неповјерење и по некада мислим да има много тога за шта можда незнам. Трудим се да ружне помисли одбијам чим се појаве, али често те слике које ми се сервирају из њене прошлости надјачају и ја се разгневим или се растужим. Молим се Богу да ми да снаге да заиста искрено опростим. Како да се изборим са овим напастима? Ја је најискреније волим, и од како смо заједно све више напредујемо у духовном животу. Али се искушења и напасти појачају како се близи термин за наше црквено вјенчање. Посебно се то осјети од како је почео часни пост. Хвала вам на помоћи и свако добро од господа!
Милан


Одговор:
Драги Милане, Снага лежи у томе да је човек способан да донесе одлуку. Када једном донесе једну одлуку, онда треба и да остане при том, и да одбацује помисли које му долазе, исто онако лако и одлучно, као што се одбацују и терају досадне муве, које нам стално лете око главе или слећу на њу.
Ако се буде нервирао и секирао због сваке “муве”, ако буде прихватао сваку помисао и ако у своме уму буде дискутовао са свим и свачим што му падне на памет, он неће имати снаге ни за шта.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.