NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Problemi sa sestrom

Problemi sa sestrom

Pitanje:
Pomaže Bog poštovani Oci, imam veliki problem sa mojom sestrom i ne znam više šta da radim i kako da se ponašam. Šta god je ona zgrešila u njenom životu i samoj sebi napravila zamku uvek je krivila svoje roditelje, mene i naravno drugog oko sebe. Tačno je da smo imali propuste i moji roditelji je možda nisu lepo vaspitali ali ona danas ima skoro 27 god. živi sa dečkom i ima dete. Borba je bila velika sa njenom drogom i razbojnim životom. Mnogo se svađa, prebacuje, vređa, ne da da joj se kaže ništa odmah napadne drugog i izprovocira takvu svađu da dolazi da takve eskalacije. Posvađala sam se s njom pre neki dan. Vreme je posta i ne znam kako da se ponasam više. Najradije bi prekinula kontakt da bi izbegla svađu i raspravke. Znam da sad ne bi smela ni da se prčestim dok ne pomirim s njom. Ali više ne znam šta da radim. U Hristu sestra
N.N


Odgovor:
Draga sestro, Dobro je i pohvalno što se brineš za svoju sestru koja je, kako kažeš, malo zastranila, odavši se drogi i slobodnijem životu. Skoro da je uobičajeno da takve osobe, nemajući snage da u sebi projave pokajanje, da se okanu zabluda i da zatraže pomoć u postizanju dobra u životu, najčešće okrivljuju druge za svoj neuspeh u životu. Kao čovek, koji je pošao u mlin, žena mu vezala vreću sa pšenicom, a on je vreću morao usput devet puta da prevezuje. Kod kuće je počeo grditi ženu: „Kako si mi vezala tu vreću? Ja sam morao do mlina da je još devet puta vezujem! “ Najlakše je svoje propuste svaliti na drugoga. No to nije razlog da se Ti svađaš sa svojom sestrom. Ako Ti uviđaš njene greške (za razliku od nje koja svoje greške vidi kao tuđe) , moraš ostati na moralnoj visini i ne dozvoliti da Te njeno ponašanje isprovocira. Da li je vreme posta ili ne, treba da imaš strpljenja sa svojom sestrom. Ne vraćaj joj onim što ona Tebi upućuje, već nastoj da smirenošću, ljubavlju i praštanjem izazoveš u njoj stid pred Tobom, pred roditeljima i iskrenim prijateljima. Ona sigurno nije toliko zastranila da da nema osećaja za ono što joj se dobro čini. Sveti apostol Pavle savetuje: „Nosite bremena jedan drugoga i tako ispunite zakon Hristov“ (Galatima 6, 2) . I pravilno zaključuješ, da ne možeš pristupiti Svetom pričešću, dok se ne izmiriš sa sestrom svojom, dok sestra tvoja ima nešto na tebe.
Sigurno si čitala, ali poslušaj još jednom šta Sveti apostol Pavle peva o ljubavi: „Ljubav dugo trpi, blagotvorna je, ljubav ne zavidi, ljubav se ne gordi, ne nadima se. Ne čini što ne pristoji, ne traži svoje, ne razdražuje se, ne misli o zlu. Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini, sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi. Ljubav nikad ne prestaje! “ (1. Korinćanima 13, 4 – 8) .
„Ljubite jedan drugoga, kao što vas ja ljubim“, poručuje Hristos meni, Tebi, Tvojoj sestri i svima koji se u ime njegovo krstiše.
Blagoslov i mir Ti od Gospoda Boga, a od mene seračan pozdrav. O. Dušan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *