Проблеми са сестром

Питање:
Помаже Бог поштовани Оци, имам велики проблем са мојом сестром и не знам више шта да радим и како да се понашам. Шта год је она згрешила у њеном животу и самој себи направила замку увек је кривила своје родитеље, мене и наравно другог око себе. Тачно је да смо имали пропусте и моји родитељи је можда нису лепо васпитали али она данас има скоро 27 год. живи са дечком и има дете. Борба је била велика са њеном дрогом и разбојним животом. Много се свађа, пребацује, вређа, не да да јој се каже ништа одмах нападне другог и изпровоцира такву свађу да долази да такве ескалације. Посвађала сам се с њом пре неки дан. Време је поста и не знам како да се понасам више. Најрадије би прекинула контакт да би избегла свађу и расправке. Знам да сад не би смела ни да се прчестим док не помирим с њом. Али више не знам шта да радим. У Христу сестра
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Добро је и похвално што се бринеш за своју сестру која је, како кажеш, мало застранила, одавши се дроги и слободнијем животу. Скоро да је уобичајено да такве особе, немајући снаге да у себи пројаве покајање, да се окану заблуда и да затраже помоћ у постизању добра у животу, најчешће окривљују друге за свој неуспех у животу. Као човек, који је пошао у млин, жена му везала врећу са пшеницом, а он је врећу морао успут девет пута да превезује. Код куће је почео грдити жену: “Како си ми везала ту врећу? Ја сам морао до млина да је још девет пута везујем! ” Најлакше је своје пропусте свалити на другога. Но то није разлог да се Ти свађаш са својом сестром. Ако Ти увиђаш њене грешке (за разлику од ње која своје грешке види као туђе) , мораш остати на моралној висини и не дозволити да Те њено понашање испровоцира. Да ли је време поста или не, треба да имаш стрпљења са својом сестром. Не враћај јој оним што она Теби упућује, већ настој да смиреношћу, љубављу и праштањем изазовеш у њој стид пред Тобом, пред родитељима и искреним пријатељима. Она сигурно није толико застранила да да нема осећаја за оно што јој се добро чини. Свети апостол Павле саветује: “Носите бремена један другога и тако испуните закон Христов” (Галатима 6, 2) . И правилно закључујеш, да не можеш приступити Светом причешћу, док се не измириш са сестром својом, док сестра твоја има нешто на тебе.
Сигурно си читала, али послушај још једном шта Свети апостол Павле пева о љубави: “Љубав дуго трпи, благотворна је, љубав не завиди, љубав се не горди, не надима се. Не чини што не пристоји, не тражи своје, не раздражује се, не мисли о злу. Не радује се неправди, а радује се истини, све сноси, све верује, свему се нада, све трпи. Љубав никад не престаје! ” (1. Коринћанима 13, 4 – 8) .
“Љубите један другога, као што вас ја љубим”, поручује Христос мени, Теби, Твојој сестри и свима који се у име његово крстише.
Благослов и мир Ти од Господа Бога, а од мене серачан поздрав. О. Душан

Comments are closed.