Проблеми са мужем

Питање:
У браку сам у ком муж не пије, не дрогира се, не излази, и воли ме. Делује идеалан. Али је јако затворен, нема пријатеља, не воли да му се долази у кућу, и стално морам за све скоро да га лажем да не би вриштао на мене. А ја сам неко ко нема тајни и све сам му говорила док нијесам видјела какав је. И кад сам почела психички да попуштам, за своје добро-почела сам да лажем, односно више да прећуткујем. А својим пријатељма кажем да не причају пред њим. И ужасно се осјећам због тога, јер стално сам у стрепњи шта ће помислити (јако је љубоморан, у почетку чак и на рођаке, а де не причам за остали мушки род) , шта ће ми рећи, како ће реаговати.А најгоре ми је што лажем и чиним нечист наш однос. И кад се загрлимо и кад дјелује све у реду, ја знам да није и не осјећам се добро. И тај загрљај не траје дуго, јер се одмах свађамо. Он на сваку ситницу галами, и ја му кажем отворено да ја то не могу дуго да поднесем, али џаба, не може да се контролише. Пун је комплекса. Кад га неко за нешто пита, он најчешће слаже. Срећан је само кад му његови дођу, а смета му моје дружење са било ким, жели да ме одвоји од сваког, и пријатеља, и родбине. Довољан му је само телевизор и његов отац и ја. Кад се свађамо, вријеђа ми фамилију, јер ме то највише боли (зато што су то људи за које нема ко шта да каже и ни у шта му се не мјешају) . Ни његова фамилија, има само најужу, оца, мајку и браћу, ни са ким се не друзи нити им ко долази. Себични су и посесивни. Имамо и сина којег његови пазе, и страх ме да ми и он не постане такав, јер мени се чини да имам премало снаге да се одбраним од њих. А највише ме плаши то што ја осјећам да ја не могу у оваквом браку да живим још дуго, нон стоп у страху и лажима. И стално му пријетимм разводом, али он је огуглао и на то, у почетку се плашио. Прије три године смо се вјенчали (и у цркви) . Прве двије сам преплакала сваки дан, није радио, само је био са мном. Све док нијесам рекла на исповјести шта се са мном десава, па ме отац мало растеретио.Не знам шта да радим, да ли да останемо у браку?
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Нажалост, потврђено је много пута да се сва добра не могу скупити на једно место. Ти си изнела низ врлина, које поседује Твој муж, а које су за брак врло неопходне. Али, нема савршених људи. Поред врлина Твој муж поседује и неке недостатке, који Ти тешко падају. Везан је за “своје”, родитеље и браћу, али је везан и за Тебе. Његова веза са родитељима је последица васпитања добијеног у родитељској кући, које вероватно није било баш хришћанско, али је било у интересу очувања породичне заједнице. Кад си ушла у ту породицу, кад си упознала њихиве међусобне односе, а поготово кад сте се венчали у цркви и крстили ваше дете, требала си порадити више на уношењу хришћанског духа у ваш брачни и породични живот. Чешћи одласци у цркву, на Свету литургију, разговор са надлежним свештеником и породицама које такође долазе у цркву, свакако би социјализовали и Твога мужа, да се отвори и према спољњем свету, али свету који има здраве хришћанске погледе на живот. Треба да разговараш и са мужевљевим родитељима, који свакако нису лоши људи, да вашој за сада још малој породици препусте вођење не само сопственог домаћинства, већ и правог породичног живота, окренутог према Богу и ближњима.
Ни у ком случају не би требала да размишљаш о разводу брака. Свети апостол Павле саветује вернике у Солуну: Зато се тешите узајамно, утврђујући један другога, као што и чините (1.Сол. 5, 11) . Ти си изгледа чвршћа и искуснија у вери, па се труди да и свога мужа загрејеш за Христово учење вере и марала, истрајавај да се, бар увече, заједно са својим дететом молите Богу пред Славском иконом. Посаветуј га да некад позове родитеље вршњака вашег детета, обзиром да имате исте проблеме око одгајања и васпитања деце.
Клоните се лажи у свим њеним облицима, па и онда када мислите да ћете једном наивном лажју помоћи у одржавању брака. Лаж кад-тад исплива на видело јер у лажи су кратке ноге. Настојте обоје да озбиљно и истинито разговарате о својој породици, реците отворено једно другом шта обострано замерате. Једино тако можете отклонити неспоразуме и смутње, које стоје на путу вашег срећног брака, у коме треба и надаље да се рађају синови и кћери.
Носите бремена један другога и тако испуните закон Христов (Гал 6, 2) .
Мир Ти и милост од Господа.
о. Душан

Comments are closed.