Призивање духова

Питање:
У првој књизи Самуиловој у 28 глави се спомиње један догађај у којем је учествовао цар Саул. Дошао је код жене врачаре и затражио да му она позове пророка Самуила. Она је то и урадила и тек је тада препознала да је то Саул и веома се уплашила, јер је Саул наредио да се сви врачари побију. Да ли је врачара дозвала Самуила или је то био само дух ђаволски?
Божо


Одговор:
Драги Божо, морамо да пођемо од тога да су све душе до Васкрсења Богочовека ишле на једно место. У ад. И душа највећег рођеног од жена – св. Јована Пророка, Претече и Крститеља. У таквом стању призив душа изгледа да је био могућ јер о томе сведочи и покушај богаташа да умоли Авраама, да неко оде и посведочи његовој браћи. Овај њему одговара да нема користи од тога а не да је уопште немогуће.
И сама врачара је видела Самуила “као да излази из земље”, јер су врата Царства Небеског била закључана за човека. Стање праведника и грешника било је различито што сведочи и еванђелска прича о “богаташу и Лазару”. Из крила Авраама, из тог његовог семена, потекла је нада да ће управо из његовоих потомака да дође Месија; и очигледно је да Библија опредељује место ублажења праведним душама у том “крилу Авраама, Исаака и Јакова”, које је као место сабрања душа и ишчекивања Богочовека.
Страшно је то духовно стање када човек пада у осећање богоостављености или унинија. И сам Саул, откривши да га је Бог оставио покренут страхом прибегава нечем незаконитом. Поред Божијег закона он крши своју сопствену одлуку, када је забранио тај спиритуалзиам свих врста. У безнађу и данас људи поступају као Саул, где после Цркве наљућени на свог Бога обраћају се врачарима и гатарима. Обраћање душама спиритуалистичким начинима, како и сама Самуилова сведочи јесте “узенемиравање”. То је и данас остало у народу да не ваља да се “узнемиравају душе”.
Овде Библија сведочи да је то била душа Самуилова а не нешто друго. Како му је овај открио шта ће да буде са њим тако се и десило. И Саул је пао у још гору депресију, и није ни имао мотив да се бори и победи! Ипак, из овога питања нуди се озбиљна порука, да не узнемиравајмо душе умрлих. То је грех (грешка) због тога што нама није корисно да знамо ша ће сутра са нама да буде. Како постоје два духовна света јасно је да је могуће да се бави спиритзмом, и то нису бабске приче, али то је све богопротивљење! Кроз Апостола Павла открива? ? о једну истину у вези овога, када каже да је “долазак по дејству нечистих сила…, са чудесима лажним” могућ (1 Сол. 2, 9) . Дакле и путем помоћи нечистих сила могуће је да се дође до неких сазања, али она ће увек да нам донесу немир јер их и преноси немирни дух.
Људи би се излуђивали при сазнању приближавања часа трагедије и овоземаљске судбине које их чекају. У Христу Ваш, оЉубо

Comments are closed.