Припреме за Причешће

Питање:
Поштовани Оци, Моје питање је везано за исповест: пре неколико дана сам се исповедио, али без припреме, прављења списка грехова, већ сам чак мало изненадио и самога себе. Након исповести ми је некако деловало да имам још много тога да кажем; као да сам након исповести желео да се вратим и кажем још. Нисам се причешћивао након исповести, с обзиром да нисам ни кроз пост био припремљен (био је трећи дан поста) . Интересује ме да ли ја смем да се пред мојим свештеником исповедим још више пута пре прве причести, и да ли смем о својим греховима да разговарам и са другим свештеницима и монасима? Ово питање не постављам зато што желим да Свето Причешће одложим унедоглед, нити зато што не-дај-Боже не верујем у свештенодејство од Бога овлашћеног свештеника који ме исповедио, већ најпре зато што сматрам да још увек немам снаге да се суочим са свим својим гресима, да их препознам и признам јавно? Као да сам још увек недовољно близу реалније слике о сопственој огреховљености, као болесник који је толико ван свести да и не зна шта га све боли. Са друге стране, вероватно још увек нисам ни свестан коликој Светињи треба да приступим кроз Свету Тајну Причешћа, па некако осећам жељу да барем мало страха и страхопоштовања нађем у себи, а не да свему приступим чисто формално. Питање не постављам вама зато што нисам спреман да слично питање поставим и своме свештенику, већ зато што верујем да можете, као Божији Служитељи, да ми дате за душу користан одговор. Слава и Хвала Богу за све.
Н.Н


Одговор:
Помаже Бог брате, Да би се човек сјединио са Господом преко св.тајне Причешћа потребно је да се припреми и духовно и телесно.
Духовна припрема или духовно чишћење спроводи се преко искреног покајања а телесна припрема преко поста, и тако припремљен сваки верник треба да приступи Св.Чаши. Наравно да са твојим свештеником треба да имаш пуну слободу и да са њим причаш о свему, да се никако не устручаваш да тражиш духовне савете и поуке. Мој ти је савет да не идеш код неколико свештеника или монаха него да се држиш само једнога, јер ћеш само тако успети у својој намери да се достојно спремиш и да са радошћу први пут примиш Св. Причешће. Нека ти Господ подари снаге да у твојој намери успеш и да се достојно сјединиш са Христом
С поштовањем
о.Драган

Comments are closed.