Припреме за крштење

Питање:
Добар дан, Хтела бих да будем крштена и интересује ме какве радње претходе том чину, да ли се пости, како треба да будем обучена, чиме да дарујем куму? Шта купујем ја а шта она? Колико унапред се заказује? Којим данима се не обавља тај чин? Хвала. Поздрав
Сања


Одговор:
Помаже Бог Сања, Да би била крштена у Правславној Цркви потребна је добра воља коју видим да имаш. Св.Тајна крштења не треба да буде само пуко прилажење Православљу, зато што то тако треба? Бити православан је привилилегија верујућих јер се сврставамо у следбенике Христове. Ради бољег разумевања Св.Тајне крштења као и истина вере потребно је да се упознаш са Катихизисом или најосновнијим Истинама вере. Ако има у твом месту црква, требала би да се обратиш свештенику ради упознавања основа вере или веронауком.
Сви ми да би се појавили на неком изузетном месту обраћамо пажњу на припрему, како физички тако и психички. Сигурно да би вам духовно користило да се спремите постом и молитвом за чин приступања Светој нам Цркви кроз Св.Тајну крштења. За долазак у Свети Храм постоји правило да свака жена буде обучена у хаљину или сукњу а било би пожељно да огрне главу своју марамом или шеширем. Тако исто важи и за Св.Тајну крштења. Време Св.Тајне крштења може да се обавља било којим даном и у било које време сем забрањеним данима која је Света Црква обележила, празника ради. Што се тиче дарова кумовима то већ не спада у црквено правило већ обичајно тако да то можете са надлежним свештеником или са кумовима да договорите. Оно што Црква благосиља је да кум треба да купи крстић који ће бити освестан по Св.Тајни и новокрштени, као символ Хришћанства га ставља око врата.
Од Господа ти желим благодат и радост Светога Крштења те да као права хришћанка кроз Св. Прицешће прослављаш Господа у све дане свога живота.
о.Милан

Comments are closed.