PRINOS SAVREMENOM MONAŠTVU

 

PRINOS SAVREMENOM MONAŠTVU
 

 
POZDRAVNO SLOVO
 
Doba sjajne Romeje i Srbije Nemanjića je bilo kratko, ali dovoljno da se utvrdi temelj našem narodu, njegovoj Crkvi i kulturi, da on uzraste do svog mesta u zajednici naroda. U ono vreme su Hilandar i svetogorska požrtvovanost hilandaraca bili neposredni istočnik i učesnik te povesti i uzrastanja.
Danas je na istom putu zaveštanja svetih Save i Simeona iznikla jedna savremena i budućnosti posvećena hilandarska ustanova u otadžbini, „Zadužbina Svetog manastira Hilandara“. Njen zadatak je da nastoji da u našem vremenu i pred očima sveta ovaploti dve najveće zapovesti: Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim… i Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe (Mt 22,37-39).
Knjige koje se pojavljuju pred našim čitaocima jedan su od plodova delatnosti hilandarske Zadužbine. Upoznavajući savremenog čoveka sa bogatim i spasonosnim duhovnim nasleđem Crkve, Zadužbina kroz svoje biblioteke objavljuje dela pravoslavnih autora, od Svetih Otaca do savremenih bogoslova, duhovnika i pisaca.
Tako Hilandar, kroz svoju otadžbinsku Zadužbinu nastavlja svoje prisustvo u duhovnom i kulturnom prostoru matice, neprekinutim pisanim tragom, započetim delom i slovom Svetog Save Srpskog.
 
Iguman manastira Hilandara
Arhimandrit Mojsije

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *