Пријатељ хомосексуалац

Питање:
Помаже Бог! Прећи ћу одмах на питање. Имам доброг пријатеља који ми је пре годину дана саопстио да је хомосексуалац. Созиром да према њему гајим истинску братску љубав, без обзира на мој став на ту тему, наставила сам са њим пријатељство. Међутим, јако ми је непријатно да слушам његове љубавне проблеме. Он наравно не залази у детаље али ми прича када му је тешко са његовим “партнером”. Осећам да нисам искрена у погледу нашег пријатељства, а опет осећам да ми полако несвесно постаје нормално да се воле два иста пола. Да ли бих требала да му кажем шта заиста мислим о хомосексуализму или да прекинем дружење без објашњења и да се молим за њега? Он је добар човек и пријатељ.
Ако смем још једно питање да поставим… Живим са момком с којим се забављам већ седам година. Невенчани смо. Волела бих да се венчамо у цркви али се њему не жури. Шта да радим? Искрено
Рада


Одговор:
Драга Радо, Ми смо и себи и својим пријатељима дужни истину. Пријатељско дружење у коме се избегава искреност и истина је уствари лицемерство. Пре свега, јеси ли ти хришћанин? Ако јеси и ако хоћеш да будеш, онда се чврсто држи онога што Господ заповеда, јер су широки и привлачни путеви који воде у пропаст, лако се оде на странпутицу и залута. Ми не волимо да видимо наше пријатеље како се “распадају у жељама варљивим”, како завођени лутају по мраку незнања, трулежи и сваког светског гада и смрада. Ако их мирно посматрамо, не говоримо им и не реагујемо, онда им и нисмо неки пријатељи. Али, треба имати у виду да убеђивања нису најбоље средство. Најбоље је када сама живиш према вредностима и истинама наше вере. Тако ћеш и друге најбоље уверити. Или ће се они сами удаљити од тебе и одлутати за варљивим жељама овога света који пролази, распада се и враћа се у прах из кога је настао. Јер, “што је рођено од тела – тело је; а што је рођено од Духа – дух је! ” – каже Свето Писмо.
Исто важи и за ваш однос, између тебе и твог момка. Неодлучност, небрига за сутра и за вечно спасење, немар, уљуљкивање у пролазном, неприхватање или избегавање обавеза, неодговорност и површност – нису добар пут и начин.
Од Бога ти сваку помоћ, мир и благодат жели, о. Срба

Comments are closed.