Причешће на крају Свете Литургије

Питање:
Помаже Бог! Хтео бих да ми одговорите на ово питање, наравно, по вашем мишљењу, али ако можете да ми кажете више шта о томе кажу канони и правила Светих Отаца. Наиме познато је да се данас на све стране уводе новачења на Литургији, но у бањалучкој епархији којој припадам постоји једна специфичност, а то је да се не ретко верници причешћују након Свете Литругије, значи када свештеник да отпуст, дакле после “Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе помилуј нас грешне” свештеник позове присутне да понове за њим молитву пре причешћа, а потом приступају верни. Ово се дешава готово увек када је много њих који ће се причешћивати, а када их је мало онда иде редовно након што ђакон позове да се приступи са страхом Божијим, дакле у склопу Литургије.
Зоран


Одговор:
Бог Вам помогао! Драги у Христу Господу брате, не бих ти знао одговорити шта тачно канони кажу, али потпуно је неприхватљиво причешћивање послије Литургије, осим у заиста ванредним приликама (тј. када су у питању причасници који су због болести онемогућени да на Светој Литургији учествују или пак затвореници итд…) Може се можда некада десити да ситуација то захтијева и приликом служења Литургије (мада ми никако на памет не пада која би то ситуација могла бити! ? ) , али да то пређе у сталну или пак честу
праксу – то никако. Мислим да би неко од отаца са листе могао прецизније и боље одговорити, али ево Толико за сада од мене.
срдачно о. Страхиња

Comments are closed.