NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Prevara u braku.

Prevara u braku.

Pitanje:
Pomoz Bog! Moram prvo da iskažem veliku zahvalnost za ovaku radost kada sam otkrila ovaj sajt. Puno mi znači da pronađem među pitanjima drugih ljudi nešto što i mene muči i da pronađem odgovor od nekog kome mogu da verujem. Ja imam puno toga što bih volela da pitam, bilo da mi je nejasno ili bih volela da utvrdim moja osećanja vezana za veru i život uopšte.Osoba sam koja je rasla bez roditelja tako da je moje životno iskustvo svakojako i otkrila sam, hvala Bogu, da bez Boga ne mogu ništa dobro da uradim. Trenutno imam problem za koji sam mislila da je prevaziđen, ali u mojoj glavi, srcu i duši, često se pojavljuje nemir, pa bih Vas molila da mi pomognete, ako je moguće. Naime, zbog problema u vezi s poslom moj suprug je ostao u inostranstvu, a dete i ja smo se na kratko vratili u zemlju, situacija se pogoršala, i moj suprug i ja smo ušli u sukob, nakon nekog vremena saznala sam da me je suprug prevario. Krivila sam sebe za to, smatrajući da nisam smela da se svađam sa suprugom. Sada smo, hvala Bogu, opet zajedno, ali mene muče pitanja: znajući šta znači prevara, da li je to moguće stvarno oprostiti i kako zaboraviti. Venčani smo u crkvi, i za mene je moj brak svetinja, volim svoga muža, ali ne mogu da razumem kako je to mogao da uradi i bojim se da li ja imam prava da ga pitam i ispitujem o tome?
Boba


Odgovor:
Draga Bobo, Porodica ne bi trebala da se razdvaja, niti bračni drugovi da se zapostavljaju. Svaki razdor i sukob donosi nevolje i šire posledice koje se neminovno odražavaju i na decu. Kada vam je teško, onda treba da se još više zbližite i da tako prevaziđete ove moderne probleme, koji su skoro uvek te finansijske trzavice, koje kasnije rađaju svako drugo zlo i uništavaju porodice. Nametnuta usamljenost može čoveka da dovede u depresiju (uninije) i tada je on sposoban skoro svaki greh da učini. Vaš suprug se ogrešio o vašu zajedničku svetinju, ali ne mora da znači da je samo on kriv. Nije trebalo da se svađate i živite odvojeno, jer se u takvoj situaciji lakše pada u iskušenje.
Vaš suprug bi trebao da ode do nekog duhovnika i da se ispovedi, i da bude spreman da se prihvati određene epitimije, ali nemojte to vi da mu kažete, jer može da se započne još gora svađa i razdor. Najbolje bi bilo kada bi mu u svom srcu oprostili i molili se za njega – to bi bila vaša velika ljubav prema njemu. Kod vas se javlja taj nemir zato što mu niste svim svojim srcem oprostili, a kada to uradite, sigurno je da ćete opet povratiti svoj mir. Imajte u vidu da je Bog uvek sudija, i to pravedni, pa se pobrinite da mu pomognete da nekako pošteno i sa smislom izbegne taj pravedni sud. Dakle, u ovom slučaju vi njemu niste potrebni kao «ispitivač», nego kao pomoćnik i drug, jer kopkanje po ranama može da bude vrlo mučno za vas oboje i tako stvorite još veći nemir i nepoverenje, čak i odbojnost.
Draga sestro, oprostite, ali i budno motrite koliko je iskreno i to njegovo pokajanje. Žalim što ne mogu da vam dam veće reči utehe i podrške, jer u ovom momentu mislim da je najbolje da se sve smiri i umiri mudrim ćutanjem.
Želeći vam mir od Gospoda, O. Ljubo

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *