Прељуба

Питање:
Мужу сам опростила превару и обецао ми је да неће више јер му сад удовољавам све што му је фалило у сексуалном животу иначе смо у браку 20 год. преварио ме је са распуштеницом са којом је радио. Кад сам сазнала направила сам збрку да је она дала отказ Прошло је око 6 месеци и пре пар дана сам видела њен пропуштен позив, избила је свађа и он ме је ошамарио. Говори ми да ме воли али је стално агресиван и кад год га ухватим у лажи он разбија по кући а иначе не пије и не пуши али тражи секс сваки дан и то не обичан. А ја нигде не радим и зависим од њега. Оче шта да радим већ падам у очај јер га ипак волим?
Н.Н


Одговор:
Помаже Бог, Прељуба је грех неслободног са неслободном, односно мужа који има закониту жену, са женом која има свог мужа, или пад слободног са заузетом, или обрнуто.Прељуба је повреда и скрнављење туђе и своје брачне постеље. Ако су оба лица неслободна онда обоје истовремено скрнаве и своју и туђу постељу, не чувајући у свом законитом браку веру и љубав и преступају границу закона: зато грех прељубе подлеже већој осуди него греха блуда.
Прељуба је, чак и ако није откривена ипак праћена сталним унутрашњим мучењем и грижом савести: унутрашњи црв стално гризе, разобличава, исцрпљује и доводи до очајања. Ако се прељуба открије за њом следи велики стид, брука, неукротива јарост мужа чија је част оскрнављена, гнев сопствене жене онога ко је згрешио и достојна казна по праведном суду.
Данас су међу хришћанима такви греси толико многобројни, али за њих није предвиђена смртна казна. Уопште, овај грех се сада слабо кажњава, и само ће Сам Праведни Судија казнити за њега у будуђем веку. Кад је Христос говорио о браку, говорио је да закон Божији учи да Хришћанин (Хришћанка) свом супружнику треба да опрости сваку грешку и грех, осим једне грешке а то је прељуба. Опет знамо да је Христос опростио жени ухваћеној у прељуби, и сад нама остаје ко може, нека се угледа на Христа да би био савршен. Нека ти драги Господ буде на помоћи да правилно одлучиш. о. Драган

Comments are closed.