Прељуба

Питање:
Пречасни молим за помоћ целе ноћи неспавам ухватио сам жену у прељуби, ево руке ми се тресу незнам шта да радим. Иначе сам велики верник сваке недеље сам у цркви са нашим сином који има 4, 5 год. И супруга је ишла са нама али у зедње време неиде од нове год. Почела је да посећује астрологе и астролошке сајтове, и када прича о њима прича како јој уливају енергију за живот. Ја сам сазнао за прељубе ноћас око 1ч црне мисли су ми пролазиле кроз главу али захваљујући Господу и Владичици Тројеручици још увек сам свестан својих поступака. КРАТКА ИСТОРИЈА НАШЕГ БРАКА: Увек је мене оптуживала, проверавала, шпијунирала и сумњала да сам прељубник. Хвала драгог Богу што живимо са мојима јер на прсте могу да избројим ручкове које нам је спремала, несећам се кад а ме је испеглала. Међутим има још већих проблема њена мајка је пре две недеље имала два прединфарктана стања једва је преживела још увек се тешко осећа. Иначе мејка јој је веома млада и поред ње има још двоје деце. Једно од њих је сада пошло у школу. Просто не знам како да поступим у глави ми је хаос ево тресем се док ово пишем, мисли ми стално лутају за све време које смо провели заједно. Наш син је веома осетљиво дете везан је за кућу и моју мајку која га чува од рођења, једном приликом ја и супруга смо били разадвојени дете је било код њених психички је веома клонуо. ЈЕДНИНО МЕСТО ГДЕ ЈЕ СЛОБОДАН ТО ЈЕ У ЦРКВИ КАДА ПРИМА ПРИЧЕСТ ИНАЧЕ ВЕОМА ВОЛИ ДА ИДЕ У ЦРКВУ ПРОСТО НАС ВУЧЕ ЗА РУКАВ
Н.Н


Одговор:
Драги, Нема овде много простора а и могућности за неке посебне савете који ће да вам тек тако реше ову вашу муку. Шта да вам кажем? Када би човек схватио колико ће да одговара за унутрашње рањавање другог човека не би ни помислио на овакве преваре и лажи. Човек може да се реши на једно или на друго, али да те своје одлуке крије иза лажи јесте болесно и патетично стање, или народски речено кукавичко, када он није спреман да се суочи сам собом па и на тај фер завршетак, који је проузрокован једностраним одлукама, да постоји реална могућност да ће оне можда да поведу у један нов живот а са њим и у нову неизвесност. Зато лажу и зато варају.
Када је престала да иде у цкрву требали сте да обратите пажњу на ту врло важну промену. Тај њен однос према астролгоји требао је да да појача ту вашу пажњу да сте морали одмах и без одлагња да се суочите. Шта сте све требали да урадите раније касно је да се сада о томе говори.
Шта сада треба да урадите, то је питање? Прво је да вас двоје одете негде и седнете да сами поразговарате. Без наше уобичајене свађе и дреке. Ваше прво питање треба да буде а шта је то што она у вама не види а налази код другог, а посебно у тако интимном животу? Емотивно и сексуално. Шта је то боље код њега а ви не пружате? Али и до тог разговора ви треба да решите докле сте спремни да идете, и где је та граница, и која ја то цена због вашег детета да оно не изгуби своју мајку? Ако постоји одлука да у разумним условима њој опростите онда вреди покушај за такав разговор. Ако је то могуће онда опраштање мора да буде искрено, и да се то касније у некој могућој првој свађи не помиње.
Суштинско је то да ви морате да откријете да ли она вас воли, јер ово што ради саветује супротно. Крила је због сигурности из страха од личне неизвсности а не зато што није желела да вас повреди. Жена која је у љубави тако не може да учини. Ви морате да сазнате да ли она може да научи да вас поново воли? (Или да и је она вас икада волела? ) . Ако је искрена она може одмах да реши ово мучење на један или други начин. Ако каже да вас не воли онда хвалите Бога да то знате и тражите нови живот. Тражите одмах развод и не губите време. Најгоре је што може да вам се деси то је да због кукавичлука и неизвесности за своју будућност она опет слаже и каже да вас воли. Ваљда вам је то рекла и први пут када сте се решавали на брак? Ако отворено каже да вас не воли мислим да ви у томе треба да откријете своје ослобађање од ових мука. Благодарите Богу да знате истину.
Било би одлично да нађете свештеника који би се интересовао за овај ваш поблем и да вас са пажњом и састрадањем саслуша. Ако то све крене у добром правцу онда долази нешто важно, а то је улога Цркве у овом њеном случају, прво исповест и ептимија па онда духовне поуке вашег или неког другог свештеника.
А ви у овим тешким данима тражите ваш унутрашњи мир у појачаној молитиви и славословном сосезрцњу Славе Божије. Молите се и за њу, али не са неком потржњом да је Господ “врати”, него са молбом да јој помогне, да је уразуми, да сама види шта је урадила и куда је то води. Ако се у њој зачне семе искреног покајања лако је понудити опроштај и у страху Божијем почети ваш нови живот. Ако нема тог свештеног страха Божијег, који је по Соломону свака људска премудрост, онда ова особа није достојна да вам буде жена.
И нема за чим да жалите осим да је сажаљевате.
оЉуба

Comments are closed.