Прелив гроба некрштеног самоубице?

Питање:
Да ли свештеник може иѕвршити прелив гроба ако је покојник извршио самоубиство а није крштен. Унапред хвала. П.С. Одговор ми је хитно потребан.
Мирко


Одговор:
Драги Мирко, о питању преливања гроба вином (ваљда сте на то мислили) ја сам и раније говорио, и нажалост мало је ко желео да уђе у ту дискусију. Преливање гроба вином, или кољива, јесте српска традиција и ако боље проучимо материјал који је везан за свете тајне молитвословља (или требе) видећемо да то само дејство нема светотаински карактер (сакраментални) , него само традиционални или народни. Говорили смо да се вином не освећује ништа јер супстанца која у Цркви освећује све јесте само освећена вода. Богословље богослужења Богојављења прелепо објашњава зашто.
У Требнику постоји чин за освећење надгробног крста и он се врши само за упокојене православне хришћане или чланове Цркве. У овом случају не би могли да осветимо надгробни крст јер покојник није био члан Цркве, такође он није ни могао бити сахрањен молитвама цркве. Самоубица ако је и члан Цркве по канонима не сахрањује се молитвама Цркве (чак ни на православном гробљу) , осим посебне дозволе месног архијереја, која је по канонима оправдана једино због менталне болести несрећника.
Ако је то тако важно за породицу да свештеник прелије гроб вином ја не видим никакве каноске сметње да то уради, наравно без епитрахиља и служења паростоса или литије (помена) . Састрадање је у туђој боли велика добродјетељ па нека су ти људи и ван Цркве.
Протојереј Љубо Милошевић

Comments are closed.