Prelest

Pitanje:
Molim Vas za pomoć i savet Radi se mom dedi Dragutinu, on već dugi niz godina živi duhovnim životom, svakodnevno ide na liturgije, redovno se ispoveda i pričešćuje, 5 godina je 12 sati dnevno tvorio Isusovu molitvu sa rukama podignutim ka nebu, i posle tih podviga počela su razna prividjenja itd Međutim ja i moja majka smo počeli da mislimo da je on u prelesti, jer nema mira često je besan i svadljiv govori kako mi ne vidimo to što on vidi itd Pokušavamo da razgovaramo sa njim da mu objasnimo da je možda u prelesti da ne može tako, ali on jednostavno neće da priča o tome, ubjeđjen je u svoju ispravnost, ljuti se kad mu se to pomene itd. Mi sad ne znamo šta da radimo ni kako da mu pomognemo da izađe iz tog greha, Molim Vac uputite nas šta da radimo i kako da mu pomognemo i pomenite nas u svojoj molitvi.
N.N


Odgovor:
Draga sestro, Kažeš da tvoj deda ide svakodnevno na Liturgije. Pretpostavljam da je to u nekom manastiru, jer se svakodnevne Liturgije uglavnom ne služe u parohijskim hramovima. Ako je to u manastiru, tamo gde se služi Sveta Liturgija svakodnevno, trebalo bi da ima i duhovnika. Naročito ako je upražnjavao Isusovu molitvu, nije uobičajeno da to neko čini sam na svoju ruku, bez konsultacije sa nekim duhovnikom. Sve u svemu, ovaj problem nije nešto što se može rešiti na daljinu. Potreban je neko ko je tu, blizu vas i njega, ko bi mogao da priča sa njim i vidi da li, kako i šta se može pomoći? Što se tiče svadljivosti, kod starijih ljudi može da dođe do poremećaja nivoa šećera u krvi i to može da izaziva nervozu. Ali, je teško odavde nešto više reći o tome.
Po pitanju priviđenja stvar je daleko ozbiljnija, i tu bi trebao neko od duhovnika, ko bi mogao sa njim da razgovara. Ne znam da li ste u mogućnosti da ga odvedete do nekog manastira, prethodno se raspitavši da li bi neki duhovnik mogao sa njime da porazgovara? Ili da pozovete nekog takvog kod sebe kući, pa da on onako spontano popriča malo sa tvojim dedom i vidi u čemu je problem? Naravno, dedi ne morate to najavljivati, već učinite da to bude onako, spontano i nenametljivo.
Od Boga vam svako dobro i pomoć želi, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *