Прелест

Питање:
Молим Вас за помоћ и савет Ради се мом деди Драгутину, он већ дуги низ година живи духовним животом, свакодневно иде на литургије, редовно се исповеда и причешћује, 5 година је 12 сати дневно творио Исусову молитву са рукама подигнутим ка небу, и после тих подвига почела су разна привидјења итд Међутим ја и моја мајка смо почели да мислимо да је он у прелести, јер нема мира често је бесан и свадљив говори како ми не видимо то што он види итд Покушавамо да разговарамо са њим да му објаснимо да је можда у прелести да не може тако, али он једноставно неће да прича о томе, убјеђјен је у своју исправност, љути се кад му се то помене итд. Ми сад не знамо шта да радимо ни како да му помогнемо да изађе из тог греха, Молим Вац упутите нас шта да радимо и како да му помогнемо и помените нас у својој молитви.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Кажеш да твој деда иде свакодневно на Литургије. Претпостављам да је то у неком манастиру, јер се свакодневне Литургије углавном не служе у парохијским храмовима. Ако је то у манастиру, тамо где се служи Света Литургија свакодневно, требало би да има и духовника. Нарочито ако је упражњавао Исусову молитву, није уобичајено да то неко чини сам на своју руку, без консултације са неким духовником. Све у свему, овај проблем није нешто што се може решити на даљину. Потребан је неко ко је ту, близу вас и њега, ко би могао да прича са њим и види да ли, како и шта се може помоћи? Што се тиче свадљивости, код старијих људи може да дође до поремећаја нивоа шећера у крви и то може да изазива нервозу. Али, је тешко одавде нешто више рећи о томе.
По питању привиђења ствар је далеко озбиљнија, и ту би требао неко од духовника, ко би могао са њим да разговара. Не знам да ли сте у могућности да га одведете до неког манастира, претходно се распитавши да ли би неки духовник могао са њиме да поразговара? Или да позовете неког таквог код себе кући, па да он онако спонтано поприча мало са твојим дедом и види у чему је проблем? Наравно, деди не морате то најављивати, већ учините да то буде онако, спонтано и ненаметљиво.
Од Бога вам свако добро и помоћ жели, о. Срба

Comments are closed.