PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – II SRPSKA CRKVA

 

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE
SRPSKA CRKVA
 
b) Borba patrijarha Arsenija sa unijom
 
1. Arsenije III., a još više njegov savetnik Isaija Đaković znali su šta hoće, kad su od cara Leopolda tražili za patrijarha vlast nad pravoslavnim Srbima u Sremu, Slavoniji, Hrvatskoj i Ugarskoj. Tu je među pređe naseljenim Srbima već od početka rata ozbiljno uvođena unija. Zato je patrijarh, čim je primio privilegiju, objavio narodu u tim krajevima da je vlast nad njim uzeo u svoje ruke.
2. U današnjoj Baranji i severno od nje bilo je mnogo Srba već primilo uniju. Patrijarh je otišao u taj kraj’ i tu je ostao tri meseca. Za to vreme je potpuno uništio uniju u tome kraju. Posle toga je 1692. g. krenuo u Hrvatsku, gde vojne i crkvene vlasti nisu htele ni da čuju za patrijarha i privilegiju. Arsenije se uputio upravo u marčansku eparhiju. U manastiru Lepavini, na domak i Zagrebu i Marči, proveo je dva meseca. Tu je okupljao oko sebe sveštenike i narod i utvrđivao ih u pravoslavlju.
3. Patrijarhova pojava u tome kraju ohrabrila je narod. Patrijarh je umeo da se drži vladarski. Kad je išao u pohodu varaždinskom generalu pratilo ga je do 300 oružanih konjanika i pešaka. Tako držanje je i kod vlasti i kod naroda dizalo poštovanje prema njegovu dostojanstvu. Otmeno se držao i prema zagrebačkom episkopu. Javio mu je pismom kojim je poslom došao u taj kraj. Zbog prečih poslova nije dospeo da ga pohodi. Vratio se u Ugarsku.
Posledice patrijarhova boravka u marčanskom kraju bile su velike. Narod je zapretio marčanskom episkopu da će jednog dana osvanuti mrtav, ako ostane u vezi sa Zagrebom. Tako se onda vodila verska politika.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *