NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – II SRPSKA CRKVA

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – II SRPSKA CRKVA

 

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE
SRPSKA CRKVA
 
v) Posledice Kosovske bitke za Crkvu i narod
 
Prve teške posledice Kosovske bitke za naga narod bile su to, što su svi vladaoci srpskih zemalja dospeli u tursko vazalstvo. Kao vazali morali su, po nevolji, da uz svoje gospodare vojuju na careve hrišćanske. Kako im je bilo teško to „neobično vojinstva slugovanije“ kaže nam Kraljević Marko pred bitku sa vlaškim vojvodom Mirčom na kojega je krenuo sa Bajazitom: „Ja velim i molim Boga da hrišćanima bude pomoćnik, a ja prvi neka budem meću mrtvima u ovom boju.“ I bi tako. (1394.).
Drugo poniženje hrišćanske svesti bilo je to što su se srpske vladarske kćeri morale udavati za sultane. Vizantijske i bugarske činile su to i pre. Prva je od srpskog roda popla tim putem mlađa kći Lazareva Olivera, „da bi se Hristovo stado spaslo od vuka koji ga pogubljuje.“
Uz sve to osetila je srpska Crkva u novom vremenu i inače štete. Dotle su srpski vladari izuzimali crkvena imanja od svakog tereta, a posle Kosova raspisuju i na crkvena imanja i turski danak i porez na vojsku.
Za istoriju srpske Crkve i naroda najznačajnija je posledica Kosovske bitke iseljavanje pravoslavnog življa u južne krajeve Ugarske. Tako su državni gubici na jugu donekle naknađeni time, što su donji krajevi Ugarske dobili našu versku i nacionalnu oznaku.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *