NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – II SRPSKA CRKVA

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – II SRPSKA CRKVA

 

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE
SRPSKA CRKVA
 
b) Ustrojstvo Pećke patrijaršije
 
1. Na istom saboru na kome je proglašena patrijaršija učinjene su i neke promene u ustrojstvu srpske Crkve. Po primeru istočnih patrijaršija ustanovljene su i u srpskoj mitropolije, kao vlasti i dostojanstva koja stoje između patrijarha i episkopa. Na tu čast je dignut po jedan episkop iz četiri važnije državne pokrajine: raški, zetski, prizrenski i skopljanski. Skopljanska mitropolija je dobila i naslov prvoprestolne mitropolije (prototronos), jer je bila u državnoj prestonici. Time je skopljanski mitropolit došao po časti odmah posle patrijarha. – Tada su osnovane i neke nove episkopije.
2. Pećka patrijaršija se nazivala i Velikom Crkvom, kao što se zvala i carigradska patrijaršija. Patrijarh se pisao: Božjom milošću patrijarh i arhiepiskop svih srpskih i pomorskih zemalja. Birao ga je redovan državni sabor sastavljen od vlastele i višeg sveštenstva. U državnim poslovima bio je patrijarh glavni carski savetnik, te ga je car pozivao na savet i u svoj vojni logor. Ukazivano mu je vrlo veliko poštovanje: car je izlazio pred njega gologlav i prihvatao je konja pod njim. Patrijaraškoj kancelariji stajao je na čelu logotet. On je čuvao patrijaršiski pečat i sastavljao je važnije crkvene spise.
3. Episkope u srpskoj patrijaršiji birao je čisto crkveni sabor sastavljen od episkopa. Igumani carskih manastira postavljani su vladarskim saizvoljenjem i odlukom bratstva. Oni su upravljali manastirskim dobrom i vodili poslove u sporazumu sa svojim kaluđerima.
Parohijskih crkava bilo je po selima i gradovima i pri dvorovima velike vlastele. Nad životom i radom parohijskih sveštenika vodili su nadzor viši duhovnici; prvo su se nazivali protopopima, a docnije egzarsima. Zakoni o radu i odgovornosti sveštenstva uopće bili su vrlo strogi.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *