NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – II SRPSKA CRKVA

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – II SRPSKA CRKVA

 

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE
SRPSKA CRKVA
 
g) Naslednici sv. Save na arhiepiskopskoj katedri
 
1) Prvi prejemnik sv. Save na arhiepiskopskoj katedri bio je Arsenije, rodom Sremac. Upravljao je Crkvom 30 godina. Žiča je bila na vojnički istaknutom mestu, pa su je Kumani pri svom upadu u Srbiju porobili. Stoga je Arsenije digao manastir sv. Spasa u Peći. Tamo je kašnje, za Milutinove vlade, preneta arhiepiskopija. Arsenije je pred smrt dugo bolovao pa su ga na bogosluženja nosili na rukama. Umro je 1266. g. Sahranjen je u Peći. Proglašen je svetim. Naročito ga štuje Crna Gora.
2) Arsenija je nasledio sinovac sv. Save, a treći sin Stevana Prvovenčanog, Predislav koji se zakaluđerio u Hilandaru kao Sava (II). Monahovao je u Jerusalimu, Svetoj Gori i u Srbiji. Prvo je bio episkop zahumski, pa zatim sedam godina srpski arhiepiskop. Umro je 1272. g., a sahranjen je u Peći.
3) Joanikije, drug i učenik Save P., bio je iguman hilandarski pre nego što je postao arhiepiskop. Zbog političkih; smutnji u zemlji nije do kraja života ostao na arhiepiskopskoj katedri. U borbi što ju je vodio Dragutin sa svojim ocem Stevanom Urošem I. bio je on na strani svog zakonitog vladara, pa se sa njime povukao sa svoga položaja. Sahranjen je u Sopoćanima zajedno sa svojim kraljem, koji se u monaštvu nazvao Simeun.
4) Ni Danilo I. nije do svoje smrti ostao na arhiepiskopskoj stolici. On je dignut na taj položaj kada je došao na vlast Dragutin, pa je sa njime i otstupio.
5) Evstatije, Zećanin, bivši iguman hilandarski, došao je na svoje mesto posle dinastičke borbe. Priznat je za svetitelja. Mošti mu počivaju u Peći.
6) Jakov.
7) Evstatije II.
8) Sava III.
9) Nikodim, bivši iguman hilandarski. Bavio se knjigom. Poveravani su mu državnički poslovi.
10) Danilo II. Bio je vlasteoskog roda, vaspitan je za vojnika i državnika, ali se po primeru sv. Save zamonašio. I on je bio iguman u Hilandaru i hrabro je branio svoj manastir od gusara. Kao iguman počeo je da piše Živote srpskih kraljeva i arhiepiskopa. To su delo dopunili drugi pisci životima potonjih vladara i patrijaraha i tako je postao Rodoslov ili Carostavnik. Imao je i neimarskih sposobnosti, pa je opravljao i ukrašavao oronule manastire i rukovodio je gradnju manastira sv. Stevana u Banjskoj. Za vreme Milutinovo bio je čuvar kraljevske riznice. Imao je smisla i za ekonomiju, te je nastojavao da se što više odomaći voćarstvo i po manastirima i drugde. Krunisao je Dušana za kralja.
11) Poslednji arhiepiskop, za čijeg vremena je srpska. Crkva dignuta na stepen patrijaršije, bio je Joanikije, bivši logotet Dušanov.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *