ПРЕГЛЕД ИСТОРИЈЕ ХРИШЋАНСКЕ ЦРКВЕ – II СРПСКА ЦРКВА

 

ПРЕГЛЕД ИСТОРИЈЕ ХРИШЋАНСКЕ ЦРКВЕ
СРПСКА ЦРКВА
 
в) Савин силазак са архиепископске катедре и његова смрт
 
1. Савин повратак кући пада у 1230. г. Три године после тога Радослав је био збачен са престола, а на његово место је дошао његов брат Владислав. За време свог кратког боравка у Србији оженио је Сава синовца Владислава кћерком бугарског цара Асена.
2. Године 1233. сишао је Сава коначно са архиепископске катедре, па је преко Јадрана и Италије поново отишао у Свету Земљу. На своје место је поставио свога ученика Арсенија, Сремца. Обилазећи света места у Сирији, Палестини, Египту и Синају походио је Сава и сва четири васељенска патријарха. Мисли се да је са њима водио разговоре, у име свога пријатеља бугарског цара Асена, о признавању самосталности бугарске Цркве, јер та се Црква за неко време била подложила папи, те је источне Цркве нису признавале за закониту. Враћајући се у отаџбину изнурен и болешљив ударио је Сава путем преко Бугарске. Ту је почетком 1235. г. у престоници Трнову дочекан са великим почастима. Последњу свету литургију је служио на Крстов-дан. Умро је 14. јануара 1235. г. У Трнову је и сахрањен.
3. Још од одласка Савина из Србије владало је тамо пригушено незадовољство. То незадовољство је отворено избило на вест о његовој смрти у туђини. Било је уперено на краља Владислава. (Сава је, изгледа, због њега отишао коначно из земље). Стога је Владислав напрегао све силе да барем мртвога стрица пренесе што пре у отаџбину. После дугог преговарања са Бугарима успео је најзад да пренесе Савино тело и да га смести у своју задужбину манастир Милешеву (6. маја 1237. г.) Ту је лежало и уживало све веће народно поштовање до 1594. г. када су га Турци пренели у Београд где га је на Врачару спалио Синан паша.

Comments are closed.