PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – II SRPSKA CRKVA

 

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE
SRPSKA CRKVA
 
a) Mladost i monaštvo
 
1. Rastko se rodio oko 1174. godine kao treći sin staroga Nemanje i njegove žene Ane. Od oca je nasledio religioznu prirodu, istrajnost u namislima, državničke sposobnosti i druge velike duševne osobine. Možda ga je Nemanja i zbog toga brigom i nežnošću izdvajao od druge svoje dece. Rastkova religioznost se pravilno razvijala, jer mu je otac davao lep primer, a i duh vladarske porodice je bio iskreno religiozan. On se nije oduševljavao viteštvom i zabavom što je bilo glavno zanimanje tadanjih vladarskih i velikaških sinova, nego je zavoleo povučen život i knjigu. Svakako je već iz detinjstva znao grčki jezik i na njemu čitao knjige verske sadržine, u prvom redu žitija svetih. Na njima se njegovo versko oduševljenje potpuno razvilo, te se zanosio kaluđerskim životom ispunjenim molitvom, samoodricanjem i službom Bogu.
2. Za Rastka taki život nije bio nešto davnašnje što se sreće samo u starim knjigama. Atos – Sveta Gora, bila je u njegovo vreme zemlja u kojoj taki život cveta. Iz tajanstvene Svete Gore išli su glasovi o živim svecima, a dolazili su i svedoci njihova svetačkog života. Pojedini atonski kaluđeri su se u to vreme često zadržavali po domovima pobožnih i darežljivih velmoža i vladara. Oni su im donosili vesti iz širokoga sveta, u prvom redu iz svoga kraja. Taki se jedan kaluđer našao oko 1192. g. u Nemanjinu dvoru. Rastku je tada moglo biti oko sedamnaest godina, a beše došao roditeljima u pohode iz kraja koji mu je bio predan na upravu. Svetogorski gost je bio iz manastira sv. Pantelejmona u kome su živeli ruski monasi. Njegova lepa pričanja o životu u Svetoj Gori Rastka su silno zanela i on odluči da prekim putem ostvari svoje pobožne snove. Pošao je jednog dana u hajku na jelene, obmanuo je svoju pratnju i tom prilikom je pobegao sa svetogorcem na Atos. Otac je poslao za njima poteru koja ih je u ruskom manastiru i stigla, no ipak nije Rastka odvela natrag. Poternici su te noći na dugom bdeniju zaspali, a za to vreme je Rastko na manastirskom pirgu postrižen za monaha Savu. Obmanuta potera odnela je roditeljima svetovno odelo, postrižene vlasi i dirljivo pismo mladog monaha Save.
Pirg. Srednjevekovni manastiri su bivali utvrđeni da bi se mogli braniti od razbojničkih i neprijateljskih napada. U utvrde su spadale i kule. Na tim kulama bivao je uređen i mali hram. Take kule se zvale pirgovi.
3. Nabrzo je Sava prešao iz svoga postriga u grčki manastir Vatoped. Tu je živeo asketski Bogu i svojoj duši. Strogo je postio, obnoć je bdio, molio se Bogu i razmišljao o svojim nedostacima; bosonog je pohodio svetogorske manastire. – Od roditelja su mu stizali bogati darovi za njegove potrebe i za manastir. On je svojim novcem darivao uboge i obnovio je manastir Vatoped. Digao je nove ćelije za svoga oca koga je nagovarao da dođe u Svetu Goru. Bio je i inače manastiru od koristi – odlazio je u Carigrad da sa vlastima rešava manastirske poslove pomoću svoga ugleda i rodbinskih veza.
4. Asketski život Savin u Svetoj Gori nije bio prazno oponašanje života pređašnjih i tadanjih monaha. Naprotiv, Sava se u tom otseku svoga života razvio kako treba za svoj potonji rad. Njegov život u samoći, tišini i ćutanju bio je savršena prilika da prodre u dubinu onih verskih istina i načela, kojima se kao mladić zanosio. Do takog dubokog razumevanja se ne dolazi u svetskoj vrevi. – II askeza mu je bila od velike koristi. Velike duševne snage i sposobnosti moraju stajati pod jakom disciplinom, inače neće mnogo stvoriti. Savinim sposobnostima je bilo namenjeno da učine nešto veliko i trajno, i njima je, dakle, bila potrebna disciplina. Taka unutrašnja disciplina nad sobom stiče se askezom. Najzad, nikakav rad za druge ne može se ni zamisliti bez samoodricanja, naročito ne rad onih razmera i posledica kakav je rad izveo Sava. A i samoodricanju se mora čovek za vremena naučiti.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *