NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

 

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE
OPŠTI DEO
 
b) Drugi apostoli
 
1. Apostol Petar bio je pre apostolstva ribar u Galileji. Njegova neobična odanost Hristu i njegovo naglo otpadanje od njega tumači se time što je bio plahe i žive prirode. Propovedao je uglavnom Jevrejima radi čega se naziva njihovim apostolom, dok Pavla zovu apostolom neznabožaca. Osim u Jerusalimu propovedao je po dijaspori u Maloj Aziji, a možda i dalje, do Vavilona. Za vreme Nerona bio je i on u Rimu gde je umro razapet strmoglavce na krst. O njegovom boravku u Rimu nastale su kasnije razne legende. Takva je legenda o njegovom bekstvu iz Rima da ne pogine, i susret sa Hristom (Sjenkjevič – Quo vadis?). Predanje rimske crkve, da je Petar bio u njoj dvadeset i pet godina episkop ne može se istorijski proveriti. – Od njega su ostale dve poslanice.
2. Mnogo manje znamo o životu i radu Petrova brata ap. Andrije. Po predanju širio je veru u Maloj Aziji na obalama Crnoga mora i u Skitiji (južna Rusija). Po staroj ruskoj legendi dospeo je Dnjeprom do mesta na kome je danas grad Kijev. Život je završio na krstu.
3. Ap. Jovan Bogoslov i njegov brat Jakov bili su sinovi ribara. Jovan, učenik koga je ljubio Hristos i kome je sa krsta predao brigu o svojoj majci, upravljao je posle Pavla dugo vremena opštinom u Efesu. Čuvao je veru od raznih krivih učenja. Prema predanju bio je bačen u sud sa vrelim uljem i ostao nepovređen. Za vreme cara Domicijana bio je prognan na ostrvo Patmos. Osim evanđelja i tri poslanice ostala nam je od njega i proročka knjiga Apokalipsa. Umro je prirodnom smrću na početku II veka. Poslednjih godina života bila mu je sva pouka u reči: „Dečice, ljubite se!“ Zovu ga apostolom ljubavi. – Njegov brat Jakov radio je u Jerusalimu sa ostalim apostolima i tu je i pogubljen.
4. O životu i mestu rada ostalih apostola nema pouzdanih podataka. – Evanđelist Marko pomagao je Petru i Pavlu. Po Petrovom kazivanju opisao je u svom jevanđelju život i rad Spasiteljev. Aleksandrija ga slavi kao svog apostola. – Od antiohijskog lekara Luke, koji je neko vreme pratio Pavla, imamo jedno jevanđelje i opis rada apostolskog – Dela apostolska.Drugi apostol Jakov (brat Gospodnji), nazvan Pravedni, upravljao je opštinom u Jerusalimu; držao se strogo Mojsijeva zakona. Ubijen je kamenjem.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *