NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

 

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE
OPŠTI DEO
 
d) Luterovo versko učenje
 
1. Luterovo versko učenje otišlo je vrlo daleko i od rimokatoličkog i od pravoslavnog verskog učenja. Sve je izvedeno iz one osnovne misli do koje je Luter došao u manastiru: za spasenje je potrebna vera u Spasitelja, dobra dela nisu u tome odlučna. Čovek ih ne može ni imati, jer je iskvaren (Avgustin).[1] Time otpadaju i sve tajne, koje su i ustanovljene da čoveku pomažu u dobrom životu. Otpada post i monaštvo kao škola za moralan život. Luter ne priznaje obrede, liturgiju, praznike i crkvenu simboliku. S tim u vezi ne priznaje ni sveštenstvo. Od tajni zadržao je samo krštenje i pričest, ali ne sa našim značenjem. U bogosluženju mu je glavno čitanje SveTOG pisma i propoved. Crkvene pesme, koje je sam Luter sastavljao u duhu narodnih pesama, peva ceo narod uglas. Luter je proglasio jedino Sveto pismo izvorom verskog učenja, a odbacio je Sveto predanje, mišljenja velikih otaca crkvenih i crkvenih sabora. Štaviše, odbacio je i iz Svetog pisma one delove sa kojima se ne slaže njegovo učenje. Svakome je dao pravo da sam tumači Sveto pismo onako kako ga razume. – Njegov prevod Svetog pisma na nemački smatra se za uzor snage i lepote nemačkog jezika.
2. Luteranstvo nije unapredilo crkvenu umetnost, jer je protiv simbolike. No na nauku je povoljno uticalo. Otvarani su mnogi univerziteti i srednje škole, u kojima su se negovali verski život i humanističko obrazovanje. Naročito su proučavali Sveto pismo i biblijske jezike: grčki i hebrejski. No što bliže novijem dobu, protestantski naučenjaci su sa Svetim pismom postupali sve više kao sa običnom knjigom i time ga unižavali.
Luteranci se zovu i protestanti, što su na Saboru u Špajeru 1529. protestovali kada je katolička većina izglasala za njih nepovoljne zaključke. Zovu se i evangelici, jer im učenje počiva, tobože, na samom jevanđelju. Zvanično se zovu evangelici augzburškog ispovedanja po svome ispovedanju verskih istina koje su izneli 1530. na državnom Saboru u Augzburgu. – Luter je umro 1546. godine.
 


 
NAPOMENA:

  1. Uporedi: Mt 25, 31. i dalje.
Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *