NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

 

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE
OPŠTI DEO
 
Vreme pred reformaciju
 
a) Opadanje papske moći
 
U XVI veku počinje naglo da opada i politička i crkvena papska moć i s tim u vezi se približuje doba reformacije.
1. Još do kraja XIV v. osećali su zapadni narodi da pripadaju velikoj međunarodnoj verskoj zajednici, koja ih je u svemu vodila i čiji su red poštovali. Sada ti vernici počinju osećati da pripadaju još jednoj zajednici, užoj i po prirodi bližoj – svome narodu. Budi se nacionalna svest i ponos kod Francuza, Engleza, Nemaca, Čeha i ostalih zapadnih naroda. Gde god dobro njihovih država ili narodni ponos dolazi u sukob sa voljom ili potrebama Papske stolice, oni su na strani svoga vladara i države. Papa, uz koga su za Grgura VIII i Inokentija III bili svi narodi, nema više oslonca u narodima. Papina svetska vlast podleže prvo francuskom kralju, zatim i drugima.
2. Svoj unutrašnji, crkveni ugled rušila je Rimska stolica i sama. Ponajviše svojim rđavim gazdovanjem i rasipništvom. Za rasipan život na papskom dvoru i za raskošne građevine trebalo je mnogo novaca. Zato su manastiri, episkopi i pojedine države morali papi plaćati velike prinose. Te je terete osećao i narod. U Rimu se razvila vrlo ružna trgovina crkvenim dostojanstvima. Opet su vrlo nedostojni ljudi kupovali najvažnija crkvena dostojanstva, ali ne više iz svetovne ruke, nego iz crkvene. Vrlo unosna i vrlo grešna trgovina svetinjom bilo je prodavanje oproštaja greha na račun suvišnih dobrih dela koja su činili svetitelji (indulgencije). Zbog svega toga su ovladali nemoral i grubost u verskom životu uopšte. Čestitiji episkopi nisu mogli ništa učiniti. I pobožni zapadni hrišćanski svet, koji se polako već odvikao da u papi gleda svog vrhovnog političkog starešinu, gleda sada na njega sa nepoverenjem i u verskom i crkvenom životu.
U takvim prilikama javljaju se pokreti da se Rimska crkva reformiše in capite et in membris. Nekoliko sabora pokušavaju da to učine, ali bez uspeha.
Reforma = vraćanje prvobitnog oblika (ustanovama i poretku)
in capite… = reforma glave (uprave) i članova

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *