PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE – I OPŠTI DEO

 

PREGLED ISTORIJE HRIŠĆANSKE CRKVE
OPŠTI DEO
 
VI. Hrišćanski kult
 
1. Posle svoga herojskog i mučeničkog doba crkva je u slobodi neobično poštovala one ljude koji su njene temelje zalili svojom krvlju – mučenike. Nad njihovim grobovima su dizane bazilike ili su im tela prenošena u hramove koji su posvećivani njihovom imenu. S time u vezi javlja se i poštovanje mučeničkih relikvija koje se revnosno sakupljaju. Sa njima se i trgovalo, te su i crkveni i državni zakoni morali da suzbijaju tu trgovinu. No kako su mučeništva sada već prestala, počinje poštovanje svetitelja. Za svetitelje su proglašeni veliki ljudi, koji su bili svojim radom zaslužni za crkvu i koji su tako živeli, da su mogli služiti hrišćanima za primer. Pri uvođenju svetiteljskih praznika crkva je naročito naglašavala da Bogu pripada služba, a svetima poštovanje. Bogorodični praznici sreću se na istoku već u V veku. Isto tako Gospodnji, ukoliko nisu iz prvog perioda. U ovo doba počinju i hadžiluci ili pohađanja svetih mesta.
2. Bogosluženje je u ovom periodu izjednačeno u celoj crkvi i to uglavnom onakvo, kakvo je danas u istočnoj crkvi. U tajni pokajanja je nastala promena: prestaje javno ispovedanje velikih grešnika. Za crkveno pesništvo su zaslužni na istoku Grigorije Bogoslov i kasnije Jovan Damaskin, Roman, Teodor Studit i dr., a na zapadu Amvrosije iz Milana i papa Grgur Veliki. Car Justinijan je ispevao himnu Spasitelju: „Jedinorodni Sine i Slove Božji“, koja se do danas peva u našoj liturgiji.
3. U ovo doba su nastale i crkvene odeće – odežde. U prvim vekovima hrišćanstva one se skoro ne razlikuju od običnog građanskog odela, no svakako su šivene od bolje materije i ukrašavane utkanim ili uvezenim hrišćanskim simbolima. Za vreme prvih hrišćanskih vladara bila je sveštenička odeća ista kao svečana senatorska. U toku drugog perioda promenila se postepeno graćanska nošnja, dok je u crkvenoj upotrebi ostala stara koja je vremenom dobila današnji oblik. Potpuno su jasni ostaci dostojanstvene senatorske nošnje omofor i dve široke crvene trake duž episkopskog stihara.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *