NASLOVNA » Društvo, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Predstavljena maketa unutrašnje dekoracije kupole Hrama Svetog Save

Predstavljena maketa unutrašnje dekoracije kupole Hrama Svetog Save

U Ruskom domu je predstavljena autentična maketa unutrašnje dekoracije kupole hrama Svetog Save. Prezentaciji makete prisustvovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsednik Glavnog odbora Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru. Predsednik Srbije je rekao da je iskonska veza srpskog i ruskog naroda starija od svih nas i da će trajati duže od svih nas.

1109103631

„Možda je Sveti Sava ta veza zbog koje nam ne pada na pamet da radimo jedni protiv drugih”, rekao je Nikolić i podsetio da se Sveti Sava postrigao u ruskom manastiru na Svetoj Gori, te da je ruski manastir na taj način uticao da hrišćanstvo dobije sveca. Nikolić je rekao da je Srbija mogla da nastavi tempom kojim je do sada gradila hram, ali da je sa zahvalnošću prihvatila da joj ruska strana pomogne u oslikavanju kupole hrama. On je podsetio da je ove godine Vlada Srbije prvi put izdvojila novac iz budžeta za dovršenje hrama, te da se na taj način Srbija konačno ujedinila oko Hrama Svetog Save.

„Za mnoge je to bila građevina koja će nekada da se završi. Zahvaljujem predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i predstavnicima firme ’Gazpromnjeft’, koji su omogućili da se radovi na hramu ubrzaju”, rekao je Nikolić.

1109102969

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da Hram Svetog Save postaje jedan od centara pravoslavlja u savremenom svetu, vizit-karta Beograda, srpskog duha, te da svaki pravoslavac, svaki Rus, dolazeći u Beograd, već stremi u hram.

„Sveti Sava nije bio samo srpski svetac, nije samo prvi srpski arhiepiskop, već deo duhovnog lanca koji spaja Rusiju i Srbiju. Već pet vekova, Arhangelska saborna crkva Kremlja ukrašena je freskama na kojima su naslikani Sveti Sava i njegov otac Sveti Simeon Mirotočivi”, rekao je Čepurin. On je dodao da se Rusija ponosi time što učestvuje u izradi unutrašnjeg ukrasa hrama i da su zahvalni kompaniji „Gazpromnjeft” na njenom doprinosu.

„Sigurni smo da će 1.230 kvadratnih metara kupole do naredne jeseni sijati bajkovitim svetlom”, rekao je Čepurin i dodao da će uz pomoć svetih patrijarha Kirila i Irineja, vlasti i biznisa, raditi na tome da ukrašavanje hrama bude nastavljeno i nakon završetka ove etape, te da zajednički rad još više zbližava rusku i srpsku pravoslavnu crkvu.

1109103198

Vladika toplički Arsenije podsetio je da je Društvo za podizanje hrama nastalo pre 120 godina, a da je izgradnja hrama počela pre 80 godina. On je rekao da je pitao jednog monaha-starca zašto toliko traje izgradnja hrama, te da mu je starac rekao da gospod dopušta da se više generacija „ugradi” u Hram Svetog Save. „Gospod dopušta da se dva naroda ugrade u hram”, rekao je Arsenije i dodao da je gospod ujedinio srpsku i rusku braću, da zajedno ukrase hram, koji će biti „ukras ne samo pravoslavnog sveta, već hrišćanstva uopšte”.

„Svedok sam da hram ne posećuju samo hrišćani, već pripadnici svih religija”, rekao je vladika.

Član Upravnog odbora kompanije „Gazpromnjeft” Aleksandar Dibalj rekao je da je hram simbol prijateljstva dva naroda, da su radovi na izradi mozaika počeli u Moskvi, da je angažovano na desetine ljudi i da će uskoro moći da se vide i u hramu. „Nema sumnje da će posao biti završen na vreme”, zaključio je Dibalj.

Unutrašnjost Hrama Svetog Save biće oslikana mozaikom, a radovima na kupoli rukovodiće akademik i član Ruske Akademije umetnosti Nikolaj Muhin – prenosi Tanjug.

 

Izvor:http://www.politika.rs/scc/clanak/369250/Predstavljena-maketa-unutrasnje-dekoracije-kupole-Hrama-Svetog-Save

Jedan komentar

  1. Jedna slika vredi hiljade reči. A za prikazivanje lepota ovog hrama trebaće mnogo slika. Sve najlepše želje i duboko „Hvala“ svima onima, koji su se upisali u zidove ovog hrama bilo to novčanim prilogom, radom u hramu ili molitvama. Na mnogaja ljeta!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *