NASLOVNA » Društvo, Inoslavni, TRAGOVI U VREMENU » Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je da SAD zvanično priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je da SAD zvanično priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela

Tramp je na konferenciji za medije pozvao sve relevantne faktore da priznaju Jerusalim i dodao da su Senat i Kongres odobrili ovu odluku.

„Nakon dve decenije, nismo bliže mirovnom sporazumu Izraela i Palestine, stoga sam doneo odluku da zvanično priznam Jerusalim za prestonicu Izraela“, rekao je.

Predsednik SAD kaže da je ova odluka doneta u najboljem interesu SAD i mira između Izraela i Palestine. Tramp kaže da je ovaj čin ključan korak ka miru.

„Jerusalim mora da ostane grad gde će se moliti i Jevreji i muslimani i hrišćani“, rekao je on i pozvao osoblje ambasade SAD u Izraelu da počne proces preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

View image on Twitter

Tramp je dodao da njegovi prethodnici nisu imali volju da reše višedecenijski sukob između Izraela i Palestine, ali su, kao predsednici, rešavali probleme u skladu sa zahtevom vremena.
Palestinci palili američke zastave zbog Trampove odluke

Stotine Palestinaca u pojasu Gaze protestovale su zbog najave američkog priznavanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Demonstracije na ulicama grada Gaze organizovale su različite palestinske frakcije i ekstremističke organizacije koje su pozvale na palestinsko jedinstvo u odgovoru na Trampovo saopšenje.

Učesnici protesta su palili američke i izraelske zastave, mahali palestinskim zastavama i nosili transparente s porukama da je Jerusalim večna palestinska prestonica.

4 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *