НАСЛОВНА » Друштво, Инославни, ТРАГОВИ У ВРЕМЕНУ » Председник САД Доналд Трамп саопштио је да САД званично признаје Јерусалим као главни град Израела

Председник САД Доналд Трамп саопштио је да САД званично признаје Јерусалим као главни град Израела

Трамп је на конференцији за медије позвао све релевантне факторе да признају Јерусалим и додао да су Сенат и Конгрес одобрили ову одлуку.

„Након две деценије, нисмо ближе мировном споразуму Израела и Палестине, стога сам донео одлуку да званично признам Јерусалим за престоницу Израела“, рекао је.

Председник САД каже да је ова одлука донета у најбољем интересу САД и мира између Израела и Палестине. Трамп каже да је овај чин кључан корак ка миру.

„Јерусалим мора да остане град где ће се молити и Јевреји и муслимани и хришћани“, рекао је он и позвао особље амбасаде САД у Израелу да почне процес пресељења амбасаде из Тел Авива у Јерусалим.

View image on Twitter

Трамп је додао да његови претходници нису имали вољу да реше вишедеценијски сукоб између Израела и Палестине, али су, као председници, решавали проблеме у складу са захтевом времена.
Палестинци палили америчке заставе због Трампове одлуке

Стотине Палестинаца у појасу Газе протестовале су због најаве америчког признавања Јерусалима као главног града Израела.

Демонстрације на улицама града Газе организовале су различите палестинске фракције и екстремистичке организације које су позвале на палестинско јединство у одговору на Трампово саопшење.

Учесници протеста су палили америчке и израелске заставе, махали палестинским заставама и носили транспаренте с порукама да је Јерусалим вечна палестинска престоница.

4 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *